Az Omega egyik angliai rajongója jelezte, hogy a Gyöngyhajú lány eredeti felvételének a részleteit hallotta a The Bay című új ITV-sorozat előzetesében – írja a Blikk. A brit közszolgálati csatorna az 1969-es verziót használta, és még Kóbor János vokálja is felismerhető.
A hangfelvétel a Hungaroton Records tulajdona. „Ha tudtunk volna róla, a zenekart és a szerzőket is értesítjük. Az ITV a tudomásunk és hozzájárulásunk nélkül használta fel a Gyöngyhajú lány részleteit. Eljárunk az ügyben, többet nem mondhatok” – mondta a lapnak Reisz Ildikó, a kiadó főszerkesztője.
Az ITV szóvivője szerint érvényes keretegyezmény szavatolja, hogy az archívum, amelyből választottak, jogtiszta volt, és az eredeti tulajdonostól az engedélykérést a felhasználás feltételei számukra nem írta elő.
Kóbor pozitívan állt hozzá
„Sosem gondoltam volna, hogy krimihez is passzol a Gyöngyhajú lány, de szerintem eltalálták a képkockák hangulatát” – reagált Kóbor János, akit az sem zavarna, ha szexfilmhez használnák a fél évszázados slágert. – Az internetes letöltések korában nem tartom életszerűnek az előzetes engedélykérést. Utólag úgyis minden rendeződik, és az sem titok, hogy nem vagyonok cserélnek gazdát. Az viszont hízelgő, hogy a brit tévések is a 69-es felvételt használták.”
Legutóbb 2013-ban egy Kanye West nevű néger használta fel engedély nélkül a Gyöngyhajú lány 85 másodperces részletét New Slaves című dalához, majd a Hungaroton Records reklamációját követően 10 ezer dolláros, azaz 2,8 millió forintos kompenzációt ajánlott. Presser Gábor ezt nem fogadta el, és legutóbbi értesülések szerint 50 ezer dollárban, azaz 14 millió forintban egyeztek meg, ami fele-fele arányban oszlott meg a kiadó és a szerzők-előadók között – emlékeztet a Blikk.
(HVG nyomán)
Kapcsolódó: