A 2017-ben jegyzett 2300-ról idénre 300-ra csökkent azoknak az iskoláknak a száma, amelyeknél az épületen kívül van a mellékhelyiség - mondta szombaton Daniel Breaz ügyvivő román oktatási miniszter.
Az iskolai infrastruktúráról beszélve a tárcavezető rámutatott, egy régi és sokat vitatott probléma megoldódni látszik, hiszen míg két évvel ezelőtt mintegy 2300 olyan iskola volt az országban, amelynek az udvarán volt a mellékhelyiség, az idei iskolakezdésre ez a szám 300-ra csökkent.
Zoom
Az ügyvivő miniszter szerint ugyanakkor az összesen mintegy 28.000 iskolaépület közül négyezernek nincs tűzvédelmi engedélye. Sok esetben azonban ez objektív okokra vezethető vissza - tette hozzá, példaként említve a bukaresti Gheorghe Lazăr Főgimnáziumot, amelynek épületében 160 éve iskola működik, az intézmény azonban nem kapja meg a tűzvédelmi engedélyt, mert nem teljesít egy feltételt: nincs meg a megszabott legalább 4 méteres távolság a kerítés és az épület között. "Amennyiben ez a feltétel továbbra is megmarad, az iskola soha nem fogja megkapni az engedélyt" - magyarázta Breaz.
(Maszol)