Meg nem nevezett bűncselekmény elkövetésének vádjával megállították az ismert szibériai sámánt, Alekszandr Gabisevet, s nem engedték, hogy újra megkezdje Moszkváig tartó, közel hétezer kilométeres gyalogútját. A cél az lett volna, hogy a sámán megszabadítsa Oroszországot a „démoni” államfőtől.
Alekszandr Gabisevet Jakutszk városából nem engedték ki: a hatóságok őrizetbe vették, és közölték vele, addig nem hagyhatja el a települést, amíg nem vizsgálják ki az általa elkövetett, egyelőre meg nem nevezett bűncselekmény részleteit. Mindenesetre már kapott egy 100 rubeles (4500 forintos) büntetést, mert ellenállt a letartóztatásnak.
Gabisev egyszer már szeptemberben is elindult, ám akkor is csak kétezer kilométerre jutott. Akkor "szélsőségesség” vádjával fogták le, majd egy rövid időre elmegyógyintézetbe is bezárták, s megállapították, nem teljesen beszámítható. Ügyvédjének azonban sikerült egy független vizsgálatot is kierőszakolnia, amely megállapította, hogy Gabisevet nem kell elmegyógyintézetbe csukni. A hatóságok valószínűleg azért nem akarják, hogy Gabisev túl sokat sétáljon, mert útja során sorra rendezte a gyűléseket, ahol Putyin ellen hangolta a helyieket.
A sámán célja, hogy a Vörös térre érkezve egy hatalmas máglyát gyújtson, majd arra lószőrt tegyen és kancatejet öntsön. „Ennek és az imáknak a hatására a Putyint megszálló démon távozni fog, s az államfő csendben le fog mondani” – idézte a sámánt a The Moscow Times című moszkvai lap. „Vlagyimir Vlagyimirovics távozz önként, ez jó lesz Jakutföldnek, Oroszországnak és az egész világnak. Senki nem fog bántani téged. Egy hajad szála sem fog meggörbülni, egy csepp vér sem fog hullani. Személyesen foglak megvédeni” – üzente a sámán az orosz államfőnek.
(HVG)