Enyhítik a börtönbüntetését annak a férfinak, aki egy narválszarvval ment neki annak a terroristának (egy dél-afrikai és egy lengyel úriemberhez hasonlóan - a szerk.), aki tavaly novemberben követett el terrorcselekményt a London-hídon – írja a BBC.
A férfi, bizonyos Steven Gallant ugyanis épp tizenhét éves börtönbüntetését tölti, amiért megölt egy embert – ám úgy tűnik, 2005-ös elítélése óta megváltozott, ennek nyomán pedig büntetését a királynő döntésének értelmében tíz hónappal megrövidítik, jövő júniusban szabadulhat is.
Zoom
Steve Gallant (b) és Jack Merritt, a terrortámadás egyik áldozata (kép: Steve Gallant/PA Wire)
Gallant épp a társadalomba való visszailleszkedéssel, a bűncselekményt elkövetők rehabilitációjával kapcsolatban vett részt egy elítéltek részvételével megtartott konferencián, amikor a terrortámadás történt – ugyanis a támadó, Usman Khan, aki egy másik terrorcselekmény kísérletéért volt elítélve, ugyanazon a konferencián volt meghívott. Amikor Khan két kést rántott elő, és nekitámadott a konferencia két koordinátorának, Gallant egy narválszarvat kapott fel, ami a rendezvény helyszínén volt kiállítva, és azzal eredt Khan nyomába, aki kimenekült a London-hídra, ahol a rendőrök lelőtték.
Zoom
Ez a terrorista is egy Khan volt, csak nem Sadiq, hanem Usman
Gallant saját életét kockáztatta, amikor a támadó után futott, ezzel pedig segített a támadó megállításában, emberek életének megőrzésében, ezzel pedig olyan bátorságot tanúsított, hogy azzal kiérdemelte büntetése enyhítését, ami pedig extrém ritka gyilkosságért elítélt bűnelkövetők esetében. Ami még meglepőbb, hogy a kegyelmet még annak a férfinek a családja is támogatta, akinek a meggyilkolásáért Gallant börtönben van.
Vegyesek az érzéseim, de ami a London-hídnál történt, az bizonyítja, hogy az emberek képesek megváltozni
– nyilatkozta Gallant áldozatának fia. Miután börtönbe került, Gallant hamar elkezdett azon dolgozni, hogy megváltozzon. A királynő ritkán gyakorolja jogát az elítélt bűnözők büntetésének elengedésével vagy mérséklésével kapcsolatban, legutóbb csaknem huszonöt évvel ezelőtt tett ilyet - írja a 24 a BBC-re hivatkozva.