Egy több mint százéves, feltehetően bécsi gyártmányú gramofont mutat be a nagyközönségnek a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum, a hanglejásztó készülék felajánlásként került a közgyűjteménybe, és több hónapos munkával restaurálták - tájékoztatta az intézmény az MTI-t.
A 20. század elején készült, egykor ezüstösen csillogó tölcsérű, fenyőfa és ónlemez borítású gramofon egy felajánlás révén került tavaly a múzeum néprajzi gyűjteményébe. A gépi zenelejátszás korai szakaszából származó eszköz az 1900-as évek első évtizedében értékes és modern tárgyként kerülhetett egy vásárhelyi polgárcsalád otthonába. A feltehetően bécsi gyártmányú tárgy díszítményei közt a leghangsúlyosabb a petúnia virágra emlékeztető színes hangtölcsér, valamint a furnérozott test frontját ékesítő domborított ónlemez, amely mulatozó puttókat ábrázol.
Zoom
Kép: Tornyai János Múzeum
A lemezjátszó rozsdás hangtölcsérrel, elvetemedett ládával, azonban összes tartozékával érkezett a vásárhelyi múzeumba. A tulajdonosok hosszú évtizedeken át használhatták nagy-nagy tisztelettel és odafigyeléssel a gramofont, amelyről a restaurálás során feltárt kiegészítések és javítások nyomai tanúskodtak. Molnárné Balázs Zsuzsa vezetésével megtörtént a virág formájú tölcsér és az óndomborítások korróziómentesítése, valamint a furnérlemezek kiegészítése. A műtárgy aprólékos restaurálás eredményeként nemcsak egykori fényét nyerte vissza, de újra működőképessé is vált.
A különleges darabot május végéig láthatják a múzeum Rapcsák András úti kirakatában.
(MTI)