Nem kis pénzért, 1,6 millió euróért hirdeti a luxusingatlanok adásvételére specializálódott Sotheby's International Realty Kun Bélának, a Magyar Tanácsköztársaság vezetőjének egykori kolozsvári otthonát írja a Krónika.
Zoom
Fotók: Sothebysrealty.ro
A Kolozsvár központjában, a Kismező (Crișan) utcában található villában még politikai pályafutása előtt, kolozsvári évei alatt lakott a kommunista politikus. A köznép azonban mai napig Kun Béla Villa néven emlegeti, jegyzi meg a luxusportál, melynek felhívását a Monitorul de Cluj helyi román lap szúrta ki.
Zoom
Az 1,6 millió euróért megvételre kínált villának nyolc szobája van, amiből hat hálószoba, melyekhez hat fürdőszoba is tartozik. 910 négyzetméteres belvárosi telken található, a háromszintes villa – földszint, emelet és manzárd – összesen 620 négyzetméter.
Zoom
A honlap többek között azzal népszerűsíti vevői körében a kolozsvári ingatlant, hogy „Erdély szívében” található, és megvásárlója vele a magyar és az egyetemes történelem egy kis darabkáját is megkapja, ugyanis – írják – a „hivatásos forradalmár”, Kun Béla is lakott benne.
Zoom
Ez vélhetően akkor nem volt ennyire tágas és elegáns, a Magyar Tanácsköztársaság egykori vezetője ugyanis még kolozsvári egyetemi évei, illetve újságíróskodása idején élt itt.
Zoom
A magyar kommunista (a két jelzőből csak az egyik igaz - a szerk.) politikus – aki hivatalosan Magyarország külügyi népbiztosa, ténylegesen azonban a Magyar Tanácsköztársaság vezetője volt – ugyanis a Szilágycseh járáshoz tartozó Lele faluban született köztisztviselői zsidó családban, Kohn néven.
Zoom
Zilahon és a kolozsvári kálvinista középiskolában érettségizett, majd a kolozsvári egyetem joghallgatója lett. 1904-ben, félbeszakítva tanulmányait, újságíróskodni kezdett Kolozsvárott és Nagyváradon, nevét az iratok szerint 1917-ben magyarosíthatta. Még kolozsvári tanulóévei alatt Ady Endre ismertette meg a budapesti baloldali értelmiségi körökkel.