Szőnyi Ferenc harmadik lett a Monterreyben rendezett tízszeres ironmanversenyen. A táv 38 km úszva, 1800 km kerékpáron, 422 km futva. A 44 éves építési vállalkozónak élete második triantlonja volt a mexikói, kilenc nap és hat óra alatt ért célba.
Szőnyi Ferenc 3. helyen végzett a mexikói a Monterreyben rendezett DecaTriathlon World Challenge nevű ultratriatlonon. Egy ilyen versenyen a hagyományos ironman tízszeresét kell teljesíteni, azaz maximum 14 nap alatt 38 km-t úszva, 1800 km-t kerékpáron, 422 km-t futva, ez a leghosszabb távú sportverseny a földön.
A magyar triatlonos 222 óra 17 perc 1 másodperc, azaz kilenc nap és hat óra alatt tette meg a távot, a versenyt a német Marcel Heinig nyerte (206:29:02) a svéd Kari Martens (212:06:04) előtt, a másik magyar, Vőneki Antal 8. lett, 281:18:30-cal.
Szőnyi, aki 44 éves volt augusztusban, komáromi, építőipari minivállalkozása van. Az Indexnek elmondta, nem készült különösebben a versenyre. Júliusban tudta meg, hogy van ilyen egyáltalán, szerinte egy ilyen terhelésre "nem lehet felkészülni, erre készen kell lenni". Tavaly teljesítette első triatlonját, mellen többször átúszta már a Balatont, de csak idén augusztusban tanult meg gyorson úszni.
Élete 2. triatlonja volt a mexikói, a verseny alatt végig nagyon jól érezte magát. Az úszást 50 méteres medencében tartották, a kerékpárt 1920 méteres körpályán, a futást 1840-es körpályán kellett teljesíteni.

Az egyik legrosszabb úszás volt az övé, a tizennyolc fős mezőny 15. helyén zárt, ahogy kimászott a medencéből, négy órát aludt. Amikor megkezdte a második számot, a versenyben vezetők már 200-300 km-t mentek, ennek ellenére kerékpáron feljött az 5. helyre, tíz óra tekerés után kétórás alvásokkal, menet közben tízperces pihenőkkel teljesítette az 1800 kilométert.
A futást 9 óra futás, 2 óra alvás vagy 9 óra futás, 4 óra alvás ritmusban hozta, "de néha kevés volt". Közben is előzött kettőt, feljött harmadiknak, ezt látva nevezték el a nézők és a többi versenyző Racemachine-nek. A verseny főszervezője - aki a nevezéskor lenézte és féltette az úszni alig tudó magyart - a befutónál könnyezve fogadta.
A verseny alatt vizet, kólát, izotóniás italokat fogyasztanak, sűrűn és sokat: óránként másfél liter ajánlott. Enni azt ehet a triatlonos, "amit csak megkíván, de az nincs, marad tejberizs fehéjetuninggal, húsleves, pirítós, elfőtt tészta, banán-csoki-banán-csoki: nem voltunk elkényeztetve".

Szőnyi sérülés nélkül, kis izomhúzódással, kis szalagfájdalommal megúszta a távot, hazaérkezése után azonnal munkába állt, semmilyen utókezelésre, gyúrásra nem volt szüksége, "szégyellem magam, hogy még csak izomlázam sem volt". Látta, hogy a versenyben második svéd Martens komolyan megsérült, csonthártyagyulladása lett. A győztes német Heinig egyik lábujján sem maradt köröm, fájdalomcsillapítókkal futott, "nem győztek menekülni előlem".
Szőnyi egy segítővel, a sógorával volt Mexikóban, a verseny ráfizetéses: másfél milliójába került, a harmadik hellyel 150 dollárt (kb. 30 ezer forint) nyert. Felesége, négy lánya van, a családban senki sem sportol. Eddig furcsán néztek rá a hobbija miatt, de a mostani eredmény fordulatot hozott, "most már nagyon büszkék rám".
Az úszás a legnehezebb, vízszintes testhelyzetben más a keringés, nehezebb a táplálkozás. Szőnyi sem volt megrémülve a gyenge első szám után, hiszen "egy ilyen verseny a futással kezdődik, nem kell megijedni egy kis úszástól, bringázástól. Nem kell misztifikálni, de tisztelni kell a távot." Jövőre is mexikói versenyt tervez, 10 egymás utáni napon kell egy-egy ironmant teljesíteni, "az nehezebb lesz".
(SportGéza)