A Gettómilliomos nyolc díjat vitt el, köztük a legjobb rendezőnek és filmnek járó Oscarokat. Sajnos nem készült erre az alkalomra még egy eddigieknél is pocsékabb holokamu-film sem, így a másik kedvenc témának, a buzeranciának szentelték a nagyszabású zsidó ünnepséget.


Jövőre talán már csók is lesz

"Ti melegbarát komcsi gazemberek!" - kezdte beszédét Sean Penn az Oscar átvételekor, nem is tévedve oly nagyot, mivel a Milk című filmben egy nyíltan buzi politikust alakít a követendő példa jegyében, aki megküzd az "előítéletekkel", ráadásul még azt is hazudta, hogy egyáltalán nem számított erre a díjra. A titokzatos folyó után másodszor kapta meg Sean Penn a legjobb színésznek járó Oscart. A színész egy nyíltan homokos politikust alakít Gus Van Sant Milk című filmjében.
A forgatókönyvért Oscarral jutalmazott Dustin Lane Back elárulta, hogy amióta megismerte Milk életét, azóta újra bízik abban, hogy "egyszer nyíltan vállalhatja életét". Köszönőbeszédükben mindketten kitértek arra, hogy az azonos neműek közti házasságot szerintük feltétlenül engedélyezni kell.
Az azóta elpatkolt Heath Ledger természetesen elnyerte a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat. Ledger anyja, Sally Bell elmondta, hogy a család ezen az estén ünnepelni szeretni, és örülni fiuk elismerésének. A tavaly felfordult, ugyancsak a fartúrást reklámozó Heath Ledger 2006-ban nem kapott Oscart a Túl a barátságon köcsög cowboyáért, és előtte a díjak is elkerülték. A sötét lovag Jokeréért viszont már 20 díjat kapott eddig a drogos, hogy pótolják a hatalmas mulasztást, köztük a Golden Globe-ot és a BAFTA-t. Terry Gilliammel közösen készített utolsó filmje, a The Imaginarium of Doctor Parnassus szeptemberben kerül a mozikba, itt Johnny Depp, Colin Farrell és Jude Law helyettesítik őt a filmben.

A díjazottak:


A legjobb film: Gettómilliomos (Christian Colson)
A legjobb rendező: Danny Boyle (Gettómilliomos)
A legjobb férfi főszereplő: Sean Penn (Milk)
A legjobb női főszereplő: Kate Winslet (A felolvasó)
A legjobb férfi mellékszereplő: Heath Ledger (A sötét lovag)
A legjobb női mellékszereplő: Penélope Cruz (Vicky Cristina Barcelona)
A legjobb eredeti forgatókönyv: Milk (Dustin Lance Black)
A legjobb adaptált forgatókönyv: Gettómilliomos (Simon Beaufoy)
A legjobb operatőr: Gettómilliomos (Anthony Dod Mantle)
A legjobb filmzene: Gettómilliomos (A.R. Rahman)
A legjobb filmbetétdal: Gettómilliomos (A.R. Rahman, Sampooran Singh Gulzar)
A legjobb animációs játékfilm: WALL-E (Andrew Stanton)
A legjobb nem angol nyelvű film: Departures (Yojiro Takita, Japán)
A legjobb dokumentumfilm: Man on Wire (James Marsh, Simon Chinn)
A legjobb kisjátékfilm: Spielzeugland/Toyland (Jochen Alexander Freydank)
A legjobb animációs rövidfilm: La Maison de Petits Cubes (Kunio Kato)
A legjobb rövid dokumentumfilm: Smile Pinki (Megan Mylan)
(Zsindex nyomán)
Kapcsolódó: