Védelmébe vette Andris Berzins, Lettország elnöke a lett Waffen SS-légió emléknapjára tervezett szokásos rigai felvonulást.

Lett megemlékezők
A lett nemzeti oldal minden év márciusában felvonulással tiszteleg Rigában annak a több mint 100 ezer légiósnak az emléke előtt, akik a II. világháborúban Németország oldalán harcoltak a szovjet Vörös Hadsereg ellen.

A lett légió tiszteletet érdemel, és nem rosszallást. Nem háborús bűnösök, megvédték Lettországot a szovjet csapatoktól - mondta az államfő kedden az LNT tv-csatornának, hozzátéve, hogy igazságtalannak tartja az idén március 16-ra tervezett rigai felvonulás miatti külföldi bírálatokat. A felvonulást minden évben ellentüntetések kísérik, a lettországi orosz kisebbség és a zsidó közösségek minden évben tiltakoznak az emlékmenet miatt.

A lett légió 1944-ben nagy veszteségek árán jelentősen lelassította a szovjetek előrenyomulását. Egyes kutatások szerint 1942 és 1944 között a légió tagjai háborús bűncselekményeket követtek el, részt vettek például orosz és fehérorosz civilek tömeges lemészárlásában - ennek ellenére kiáll a honvédők mellett az elnök. Mert ott nem a zsidók diktálnak.

A Rigába bevonuló németek üdvözlése

A Lett Légió Riga utcáin
(MTI korrigálva)
Kapcsolódó: