A Lettországban élő orosz ajkúak jogaiért küzdő aktivisták "nem állampolgár" részére szóló személyi okmányt készítettek Barack Obama amerikai elnöknek, feleségének és a balti államba csütörtökön ellátogató Hillary Clinton külügyminiszternek. A dokumentumokat átadták az Egyesült Államok rigai nagykövetségének - adta hírül szerdán a lenta.ru orosz hírportál.
A Lettországban négerigazolványnak is nevezett dokumentum lényegesen kevesebb jogot biztosít birtokosának, mint egy teljes értékű lett okmány. A "nem állampolgári" irattal rendelkezők nem vehetnek részt választásokon, nem dolgozhatnak állami intézményeknél. Ilyen igazolványokkal több mint 300 ezren rendelkeznek a körülbelül 2,3 millió lakosú balti államban, zömében orosz ajkú volt szovjet állampolgárok.
Az Obama házaspárnak és Hillary Clintonnak készített "néger" személyi okmányokhoz a jogvédők mellékeltek egy magyarázatot, amely szerint Lettországban hasonló helyzet alakult ki az állampolgárság körül, mint amilyen az Egyesült Államokban volt közel 200 évvel ezelőtt.
"Amikor a Szovjetunió megfosztotta állampolgárságától Szolzsenyicint, felháborodott az egész demokratikus világ. Amikor Lettország (éppúgy, mint a vele szomszédos Észtország) több százezer embert fosztott meg állampolgárságától, a Nyugat sajnálatos módon hallgatott. Szerintünk rég eljött az ideje annak, hogy az Egyesült Államok vezető politikusai kimondják: most mi valamennyien 'nem állampolgárok' vagyunk Lettországban" - áll az okmányokhoz mellékelt dokumentumban.
(MTI nyomán)