Még II. Miklós orosz cár alattvalójaként született a tambovi kormányzóságban 1915. február 10-én Vlagyimir Zeldin, a matuzsálemi korú aktív színészek Guiness-rekordere.
Zoom
Vladimir Zeldin verset szaval
A két nagy világégés között a helyi városi színházban sajátította el mestersége csínját-bínját, majd a II. világháborút követően a frontról visszatérve a Moszkvai Vörös Hadsereg Színházhoz szegődött, és azt azóta sem hagyta el. Több filmszerepben remekelt, legnagyobb alakítása az Aldemaro színdarabból készült „Pásztor és pásztorlány” című zenés történet filmváltozatában volt, valamint Agatha Christie Tíz kicsi néger című regényéből készült nagy sikerű filmben, a bíró szerepében.
A hazai színpadon is sorra aratta sikereit, Lope de Vega, Dosztojevszkíj és más szerzők darabjaiban. Az elmúlt évek sikeres bemutatója volt Moszkvában Cervantes Don Quijote című műve alapján készült musical, melyben ma is „100 éves, fiatalos energiával” énekli és táncolja a „nagy álmodozó” szerepét. Zeldin több állami kitüntetés birtokosa. Feleségével több mint 50 év házassággal a hátuk mögött ma is szerényen élnek egy kétszobás moszkvai lakásban, a hosszú boldog élet titkaként a jókedvet és az emberszeretetet jelöli meg.
Forrás: RIA Novosztyi
(Kuruc.info)