Richard Wagner tetralógiájának második részével, A walkür március 6-i premierjével folytatódik a Magyar Állami Operaház Ring-sorozata.
A Rajna kincse tavalyi bemutatója után Wagner monumentális tetralógiájának második részét állítja színpadra M. Tóth Géza. A főszerepekben az Opera kiemelkedő Wagner-énekesei mellett három külföldi vendégművész lép színre a bemutatón, amelynek zenei vezetője és dirigense Halász Péter - közölte az intézmény csütörtökön az MTI-vel.
A rendező a négyrészes történetnek nem az ősgermán mitologikus, hanem a kortalanul mesés oldalát mutatja meg és a mű társadalomkritikai mondanivalóját hangsúlyozza. A négy darabot egyben kezeli, ezért alkotótársaival olyan stílust alakítanak ki, amely dramaturgiailag és a színpadi látvány tekintetében is egységes.
A walkür története és különleges vizuális világa ott folytatódik, ahol A Rajna kincse véget ér, s amelynek utolsó pillanataiban Loge elvegyül a világméretű bevásárlóközponttá váló Walhallában tülekedő vásárlók között. A walkür ezzel a "konzumviharral" kezdődik, ebben a kavarodásban keresi helyét Siegmund.
Ugyanebből a káoszból csöppennek bele a nézők abba a mikroközegbe is, ahol a Wotan által teremtett világ egyik fő alkotó- és mozgatóeleme, Hunding él.
A színpadon több projektorral és több átlátszó vagy félig átlátszó anyaggal hoznak létre tereket, amelyeket úgy alakíthatnak, ahogy az adott jelenet megkívánja.
M. Tóth Géza alkotócsapata, a KEDD nem csak a vetített látványért felel. Az alkotóműhely saját fejlesztése az úgynevezett kottaanimáció, amely abban segít, hogy a vetítés szinkronban maradjon az előadásonként más és más lelkülettel megszülető karmesteri tempókkal. Az előadás teljes ideje alatt lassan áradó, térbelinek ható vetített kép segít megjeleníteni a mű mesés, misztikus jellegét, és a szereplők köré állandóan változó színpadi környezetet teremt.
Az összművészeti előadásban a vetített képsorok mellett komoly szerep jut a táncnak is, amelynek koreográfusa Venekei Marianna.
A rendezés az újszerű látványvilág kialakításán túl a legnagyobb gondot az énekesek színészi játékára fordította, a szereplők közötti relációkat, a hiteles emberi kapcsolatokat és érzelmeket láttatva a cselekmény szituációiban.
A látványt Zöldi Z Gergely díszlettervező, és az Operában A Rajna kincsével debütáló filmes jelmeztervező, Bárdosi Ibolya munkája teszi teljessé.
Hunding szerepében Andreas Hörl, Wotanként Tomas Konieczny lengyel operaénekes, Brünnhilde alakjában Linda Watson amerikai szoprán lép színpadra. Siegmund Kovácsházi István, Sieglinde Sümegi Eszter, Fricka Németh Judit lesz.
Az Operaház A nibelung gyűrűjének teljes színrevitelét tűzte ki célul. A walkür a március 6-i bemutató után még négy alkalommal látható az Operában.
(MTI)