Bezár!
2020. augusztus 9., vasárnap, Emőd napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
07:41 Nincs már sok idejük hátra a Huawei Kirin-csipjeinek07:25 Trump nem jutott dűlőre a demokratákkal, rendeletben próbál munkanélküli segélyt adni06:56 Összetört a gigászi Milne23:01 Fehéroroszország: a választásra jogosultak harmada már előzetesen voksolt, "véletlenül" őrizetbe vettek két ellenzéki kampánystábtagot22:48 Napi devianciapropaganda: Józsefváros a legújabb Zugló22:33 "Akasszátok fel őket!" - ez a tüntető tömeg kedvenc jelszava az "ítélet napján" Bejrútban22:19 Jeruzsálemben tömegtüntetésen követelik Binjámin Netanjáhu és kormánya távozását21:57 Momentum-DK-viszály: manipulált hangfelvétellel, fizetett hirdetésben sározással folytatódott a gödi történet21:25 Ronaldinhóék újabb 200 ezer dollár kifizetése után szabadulhattak a paraguayi luxushotelből21:01 Tizenegyen meghaltak egy lakástűzben a csehországi Bohumínban - állítólag egy lakó felgyújtotta a saját ajtaját20:46 A magyarországi négerek is rájöttek, milyen nehéz a sorsuk20:10 MACS-vezető: a vértranszfúzió a legnagyobb doppingmumus19:33 Megnőtt az illegálisan Csehországban tartózkodók száma - ukránok, moldovaiak, vietnámiak19:09 Újabb gyilkosság történt Érden18:45 Halálos baleset történt a sajóivánkai vasúti átjáróban
24 óra legolvasottabbjai

Koronavírus :: :: Hozzászólások

Bement a bankba, és kérte a sorban állóktól, hogy engedjék előre, mert ő hatósági házi karanténban van

Reklám

Csütörtökön is ülésezett a koronavírus miatt az operatív törzs, amelynek ülése előtt Kovács Zoltán államtitkár néhány változásról tett bejelentést.
Zoom
Fotó: MTI Balogh Zoltán
 • Azt mondta, a védekezés újabb szakaszába lépett, és minden arra mutat, hogy nem tudjuk elkerülni a tömeges megbetegedések fázisát.
 • Új lesz a tájékoztatási rendszer: a sajtótájékoztatók folytatódnak, de virtuálisan, stúdióba költöznek.
 • Második szakaszába érkezett a járvány. Jelenleg csoportos megbetegedések vannak Magyarországon.
 • Jönni fog a tömeges megbetegedések szakasza, egyelőre nem tudni, hogy mikor, de elkerülhetetlen.
 • Ellenőrzik és büntetik azokat, akik nem tartják be a kereskedelmi egységek nyitvatartására vonatkozó szabályokat.
 • Mindenki felelőssége, hogy fertőzöttként, hiába érzi magát egészségesnek, izolálja el magát, ne fertőzzön.
 • Továbbra sem tervezik a kijárási tilalmat, hogy lezárjanak területeket Magyarországon, mondta Lakatos Tibor ezredes.
 • A hatósági házi karantén betartásának szabályainak kidolgozása folyamatban van, hogy hatékony legyen, mondta. Jelenleg 3065 házi karanténban lévő ember van, a rendőrség összesen 8293 ellenőrzést végzett e körben.
 • A rendőrség az üzletek nyitvatartását is ellenőrizi. Eddig hét esetben helyszíni bírsággal sújtották és kilencszer feljelentést is tettek azok ellen, akik megszegték a szabályokat.
Egyesek egészen hallatlan módon szegik meg a házi karantént. Lakatos ezredes példákat is mondott. Egy hölgy például bement egy bankba, és azt kérte a sorban állóktól, hogy engedjék előre, mert ő elvileg hatósági házi karanténban van.
Zoom
Remélhetőleg csak illusztráció (forrás: dezeen.com)
Egy másik nő pedig bement a rendőrségre feljelentést tenni, mert elvesztette a pénztárcáját. Ott derült ki, hogy neki is karanténban kellene lennie. Vannak, akik viccelődnek, egy rendelőben egy férfi például azt mondta, Spanyolországból utazott haza, a gyereke nagyon beteg, de ők a feleségével megszöktek a karanténból. Amikor rendőrt hívtak, kiderült, a férfi hazudott. Jó poénnak gondolta, mondta Lakatos.
 • Jelenleg biztosított az áruforgalom. 60 perces várakozás van Rajkán, Rábafüzesen. A magyar rendőrfőkapitány ma egyeztetett a szomszédos országok rendőrkapitányaival, hogy a humanitárius konvojok eljutnak-e a célállomásra. Amíg ezt garantálni tudják a hatóságok, addig Magyarország átengedi az országon a hazautazó külföldieket.
 • Szlovákia és Magyarország abban egyeztek meg, hogy a határtól 30 kilométeren belül található munkahelyekre át lehet menni a másik országba. Ehhez munkáltatói igazolványra lesz szükségük, úgy akadálytalanul eljutnak a munkahelyükre.
 • Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, 73 fertőzött személyt tartanak nyilván Magyarországon. Van köztük olyan, aki enyhe tüneteket érez magán, de súlyos megbetegedés is van.
 • A mai WHO ajánlás szerint minden gyanús esetet laboratóriumi vizsgálattal kell ellenőrizni, és a szoros kontaktokat kell vizsgálni. Magyarországon ez zajlik a kezdetektől, mondta Müller Cecília.
 • A második szakaszban csoportos fertőzések fordulnak elő az országban, és már nemcsak importált eseteink vannak, hanem a vírus kontaktus útján terjed idehaza. Könnyű társaságban elkapni, ha valaki tünetes, köhögéssel, tüsszentéssel át tudja adni.
 • Nem kell már a gyanús, enyhe tüneteket produkáló személyt bevinni fertőző osztályra, az otthonában megtörténik a mintavétel, így csak a minta utazik. Addig gyanús valaki, amíg a laboratórium igazolja vagy elveti a gyanút.
 • Hatósági házi karanténban betegek is fognak tartózkodni. Ha súlyos klinikai tüneteket mutat, kórházi kezelésre van szüksége. Őt a mentő elviszi az intézménybe (például a Dél-pesti Centrum Kórházba, megyei kórházak infektológiai osztályaira). Kijelölésre került öt járványkórház.
 • A klinikai tüneteket mutató, de csak enyhén beteg magyaroknak nem kell egészségügyi intézményben tartózkodniuk a karanténhoz, mondta Müller Cecília, rámutatva, hogy milyen nagy a felelősségük azoknak, akik pozitívnak mutatkoznak, tehát koronavírusosak, de enyhe tünetekkel: nekik is elkülönülten kell tartózkodniuk, hogy mást ne fertőzzenek meg.
 • „Ha ott van körülöttük a család, az nem helyes. Ha más ingatlanba tud menni, nem kell feltétlenül otthon lennie, csak legyen elkülönülten, vagy ha tud, elköltözik a család. Ha nem tudja megoldani az elkülönülést, rendelkezésre áll az intézményi karantén.” A lényeg, hogy ne történjenek találkozások. A fertőzött, de jó egészségi állapotban lévő ne találkozzon a még nem fertőzöttekkel. Ne adjuk át a vírust, hangsúlyozta Müller Cecília.
 • Az idősek ne menjenek rendelőbe, korlátozzák a mozgásukat a csoportos terjedés időszakában. Késleltessük a tömeges megbetegedések megjelenését. Ez minden magyar állampolgár felelőssége. Aki nem fogadja meg a tanácsot, óriási kockázatnak teszi ki a környezetét, mondta.
 • Egyelőre nem tudni, hogy mikor lép be az ország a tömeges megbetegedések időszakába. De lehet, hogy órákon múlik. A légúti terjedésű vírus esetében mindenhol így van, Magyarországon is így lesz.
 • Újságírói kérdésre Müller Cecília elmondta, három dél-koreai vívóról kiderült, hogy koronavírusosak, és előtte itt voltak Magyarországon. Az operatív törzs tud róluk, megkezdték a vizsgálatot, hogy hol jártak, kivel kerültek kapcsolatba.
 • A háziorvosok eszközellátásával kapcsolatban azt mondta, bár az eljárási rend szerint még mindig az ő dolguk, hiszen az egészségügyi szolgálat feladata, hogy a járványügyi szempontok betartásával végezze a feladatait. De ez alapállapot, és mivel most nehéz a beszerzés, a piac nem tudja ellátni a keresletet, ezért van törekvés, hogy segítsünk, és közös beszerzéssel. Holnap is érkeznek eszközök Magyarországra, és itthon is több szervezet átállt a védőeszközök gyártására.
 • Átalakítottuk az eljárásrendet, hogy a háziorvosnak ne kelljen találkoznia a beteggel. Egy (checklist) lista alapján döntik el, hogy ki beteg, utána küldi a mentőszolgálatot, mondta a tisztifőorvos. FFP1-es szájmaszkot, 19 344 darabot juttattak el, ezeket az orvosok a mentőállomásokon felvehetők. Ez védelmet nyújt, de most inkább ne találkozzon orvos-beteg találkozás. Az igazoltan koronavírusosokat kezelők teljes védelemre van szüksége, más orvosok munkája nem igényli a teljes védőfelszerelést, mondta.
 • Akihez mentő érkezik a koronavírus miatt, az türelemmel várjon. Hogy ne a sürgősségi ellátásból vonódjon ki a mentő, ezért megyénként egy gépkocsi áll rendelkezésre, ehhez türelem kell. Nem sürgős eset, tette hozzá.
 • A dohányboltok a lakosság szerepének ellátásában zajló szerepe miatt lehetnek nyitva, mondta Lakatos ezredes.
(Index nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready