2020. május 30., szombat, Janka, Zsanett, Vászoly napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
20:51 Tébolyult nacionalizmus helyett uniós zászlókat! - Kari Geri trianoni ötletén akadt ki egy rajongója20:26 Észak-Macedóniában az elmaradt választások miatt kellett meghosszabbítani a rendkívüli állapotot19:40 Gázsprére volt szüksége a rabláshoz a pesterzsébeti félszerzetnek19:23 Negyvenhét afrikai Kolumbuszt mentettek ki a Kanári-szigeteknél19:04 Gyöngyöspatai csoda: 11-re már végez a leckével az összes purdé, csak a tanároktól nem tudnak tanulni18:52 Konronavírus-fertőzött lett a belga királyi unokaöcs18:37 Adminisztratív értelemben is véget ért a járvány Szlovéniában18:16 Gyurcsány bizonyult a 2019-es év legbőkezűbb pártmecénásának17:57 Lengyelországban nem kell már maszkot viselni a szabadban és az éttermekben17:38 Rendelőben lopott telefont ez a fiatalember17:21 Tévéseket robbantottak fel Kabulban16:59 Már Bugárnak sem volt bőr a képén tovább ragaszkodni a pártelnöki székéhez16:40 Von der Leyen és Borrell a WHO-ban maradás mellett győzködi Trumpot16:24 Jeruzsálemben egy autista palesztint szabályosan kivégeztek a kiválasztottak16:13 Drogos Tamás kórházba szállítás közben a mentősökre támadt
24 óra legolvasottabbjai

Koronavírus :: :: Hozzászólások

A migránstaxiknak is keresztbe tett a járvány: egy ideig nem szállíthatják Olaszországba a sáskákat

Reklám

Az olaszországi kikötők nem biztosítanak megfelelő egészségbiztonsági körülményeket a migránsokkal érkező "civil" hajók fogadására az olasz kormány szerdán közzétett új rendelete szerint, amely az új koronavírus-járvány miatt véget vetett a korábban követett nyitott kikötők-politikának.
A belügyminisztérium, külügyminisztérium, a közlekedési-infrastrukturális minisztérium, valamint az egészségügyi tárca közös rendelkezése az Alan Kurdi nevű hajónak válaszolt, amely 145 személlyel a fedélzetén kikötési engedélyt kért Rómától. A Sea-Eye nem kormányzati szervezet (NGO) hajója Líbiánál vette fedélzetére a migránscsoportot, majd elindult az olaszországi partok felé. A hajó még nem érkezett meg olasz felségvizekre.
A minisztériumok azzal indokolták a kikötés megtagadását, hogy jelenleg az olaszországi kikötők nem számítanak biztonságosnak. A rendelkezés hangsúlyozza, hogy a járvány teremtette egészségügyi vészhelyzet miatt nem garantált a Hamburgi Egyezmény előírta fuvarozási és kikötési biztonság. Ugyanerre hivatkozva korábban az olasz és külföldi turistahajók előtt is lezárták az olaszországi kikötőket.
A római minisztériumok a német kormány közbelépését szorgalmazták a Németországban bejegyzett szervezet és a német felségjelzésű hajó kikötésének megoldására.
Az Alan Kurdi kikötési engedélyt kért a szicíliai Pozzallo polgármesterétől is, aki a múltban többször felajánlotta a migránshajók befogadását. Most azonban Roberto Ammatuna hangsúlyozta, hogy Pozzallo a jelenlegi egészségügyi vészhelyzetben ezt nem engedheti meg magának, mivel a város saját egészségvédelmét helyezi minden elé.
Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Demokrata Párt (PD) szeptemberben alakult közös kormánya nem törölte el a korábbi belügyminiszter Matteo Salvini migrációs törvényeit, amelyek lezárták az olaszországi kikötőket az illegális migránsokat szállító hajók előtt, de a gyakorlatban az új kormány megnyitotta a kikötőket a migránstaxik előtt. A kikötők mostani ismételt lezárása ellen a PD baloldali szárnya és más baloldali pártok is tiltakoztak. Matteo Orfini PD-politikus elfogadhatatlannak nevezte a kikötők lezárását az NGO-hajók előtt, ami szerinte "Salvini idejére vitte vissza Olaszországot".
Év eleje óta mostanáig mintegy 3 ezer illegális bevándorló érkezett az olaszországi partokra a tavalyi év ugyanezen időszakában érkezett 550-hez képest. A járvány az utóbbi hetekben jelentősen megfékezte az NGO-hajókon és a más módon érkező migránscsoportok érkezését is.
Lampedusa migránstábora ismét megtelt a sziget polgármestere szerint, aki azt kérte a kormánytól, a sziget kikötőjében külön hajót állítsanak fel a bevándorlók elszigetelésére a karantén idejére.
Luciana Lamorgese belügyminiszter szerdai nyilatkozata szerint kiemelt figyelmet szentelnek a több mint 100 ezer embert befogadó olaszországi migránsközpontokra. Az eddig a táborokból megszökő, az olaszországi városok utcáin kéregetésből, alkalmi munkából élő illegális migránsok nagy része a koronavírus-járvány elterjedésével visszatért a központokba.
Róma szerint Berlin felel az Alan Kurdiért és a fedélzetén lévő migránsokért
Németország felel a német Sea-Eye nem kormányzati szervezet (NGO) által üzemelt Alan Kurdi hajóért és a Líbia partjai előtt fedélzetére vett 150 migránsért, mivel Olaszország a Covid-19 járvány miatt nem tekinthető többé biztonságos kikötőhelynek - közölte az olasz közlekedési minisztérium szerdán.
A tárca hangsúlyozta, bizalommal vannak aziránt, hogy Németország eleget tesz köztelezettségeinek az ügyben, Olaszország pedig "a szolidaritás és a testvériesség alapelveinek szellemében" kész együttműködni vele.
Gorden Isler, a Sea-Eye szóvivője szerint az Alan Kurdi jelenleg a dél-olaszországi Lampedusa szigetének közelében hajózik. "Nyilvánvaló, hogy korlátozottak a lehetőségeink, és néhány napon belül megoldásra van szükségünk" - hangoztatta.
A német kormányt a berlini belügyminisztérium közlése szerint már március végén tájékoztatták arról, hogy az új típusú koronavírus járvány miatt Olaszország nem fogad kikötőiben "civil" hajókat menedékkérőkkel a fedélzetükön. Berlin hasonló figyelmeztetést kapott Máltából is. Steve Alter, a német belügyi tárca szóvivője szerint ezt a tájékoztatást továbbították a "civil" szervezetek felé is. Mint mondta, az Alan Kurdi esetében a minisztérium igyekszik közvetíteni az érintettek között.
A Földközi-tengeren kimentett emberek elosztására vonatkozó máltai megállapodást a járványra tekintettel felfüggesztették. Olaszországban 135 586 fertőzöttet regisztráltak eddig, és 17 127-en haltak meg a kórban, hetek óta szigorú kijárási korlátozások vannak életben.
Az Alan Kurdi jelenleg az egyetlen magánkézben lévő hajó, amely Líbia partjainál járőrőz. Az illegálisan Európába jutni próbáló embereket hétfőn vette fedélzetére.
(MTI nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready