Ma még a legtöbb ország azzal van elfoglalva, hogy minden lehetséges eszközzel tompítsa a koronavírus gazdasági kárait, korábban sosem látott költségvetési élénkítő csomagokat raktak össze. Sok esetben azonban éppen ez, illetve az ebből következő adósságnövekedés hozhatja el az igazi kínokat, hiszen az adósságok emelkedése újabb válsághoz és recesszióhoz vezethet – figyelmeztet az Economic Intelligence Unit (EIU) elemzése. A problémát most már késő lenne orvosolni, hiszen a világ eleve magas adóssággal megy bele a jelenlegi válságba, így csak remélni lehet, hogy ezek az adósságbombák nem robbannak fel a következő években.
Zoom
Mindenki támogatni igyekszik a gazdaságot, de lehet, hogy ez lesz a vesztünk
A koronavírus-járvány természetes gazdasági reakciót váltott ki a kormányokból: mindent megtesznek, hogy támogassák a fogyasztók és vállalkozások millióit, ennek érdekében hatalmas költségvetési élénkítésbe kezdtek. Ez valóban jótékony hatással lehet a gazdaságra, gyorsabb lehet a kilábalás, sikerülhet elérni a hőn áhított V-alakot.
Azonban éppen a mostani költekezés hozhatja el az adósságok további emelkedését, ami akár még a jelenleginél is mélyebb válsághoz és kiújuló recesszióhoz vezethet – figyelmeztetnek az EIU szakemberei.
A cég elemzői arra számítanak, hogy a jelenlegi költségvetési lazítás hosszú évekre megemeli majd a költségvetési hiányokat. Hiába mondják azt, hogy az intézkedések csak átmenetiek, azok egy része könnyen „beéghet” a büdzsébe (lásd például a magyar 13. havi nyugdíjat).
A koronavírus miatti költségvetési sokk csak a második világháborúhoz vagy az 1929-32-es nagy világválsághoz hasonlítható - olvasható az elemzésben.
A legnagyobb probléma, hogy a világ már eleve magas adósságszinttel megy bele a mostani válságba, a Világbank már januárban, a korlátozások előtt arra figyelmeztetett, hogy fennáll egy újabb adósságválság esélye. Akkor úgy fogalmaztak, hogy a jelenlegi, 2010-ben indult adósságnövekedési ciklus a hetvenes évek óta a legnagyobb, a leggyorsabb és a legszélesebb a világban.
Az Institute of International Finance adatai szerint 2019 első felében 7500 milliárd dollárral emelkedett a globális adósság, ezzel 250 ezer milliárd dolláros új rekordot ért el. Már tavaly azt becsülték, hogy a gazdaság lassulása nélkül 2019 végére ez meghaladhatja a 255 ezer milliárd dollárt elsősorban az USA és Kína eladósodásának köszönhetően.
És mindez mér a koronavírus-járvány előtt volt. Közben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) friss előrejelzése szerint a világgazdaság jó eséllyel a harmincas évek óta a legrosszabb évét zárhatja 2020-ban, 3%-os globális visszaesés jöhet. Közben az IMF már most arról beszél, hogy a tagországok fele kért segítséget a válság leküzdésére, és egyelőre nem látjuk a fényt sem az alagút végén.
Európa sem kerülheti el a sorsát
Ma még elsősorban szegény, elsősorban afrikai és ázsiai országokról beszélhetünk, melyek az IMF védőhálóját kérték, azonban az EIU elemzése szerint sok fejlett ország számára is keskeny az ösvény, ami kivezethet az adósságcsapdából. A jelenlegi válság után újabb egy évtizednyi megszorítás pedig politikailag és társadalmilag sem lesz vállalható, hogy rendbe tegyék a költségvetéseket.
Európában ez elsősorban a déli periféria államokra, Olaszországra és Spanyolországra lehet veszélyes, de a fertőzés továbbterjedhet más tagállamokra is. Ezekben az országokban az adóemelések sem lehetnek hatékonyak, ráadásul a lakosság körében ellenérzést kelthetnek. A bajt pedig csak tetézheti, hogy a befektetők étvágya egyre kisebb lehet az állampapírok iránt.
Több fejlett ország középtávon egy adósságválság kellős közepén találhatja magát
- írta az elemzésben Agathe Demarais, az EIU előrejelzési vezetője. Ráadásul a jelenlegi járványban éppen azok az európai országok érintettek leginkább (Olaszország, Spanyolország), melyeknek már eddig is gyenge volt a költségvetési helyzetük.
Ezeknek az országoknak az adósságválsága gyorsan átterjedhet más fejlett és feltörekvő piacokra, így az egész világot egy újabb, sokkal mélyebb válságba taszíthatja
- tette hozzá Demarais.
Persze nem mindenki ilyen pesszimista: Steve Brice, a Standard Chartered Bank befektetési stratégája a CNBC-nek úgy nyilatkozott, hogy szerinte a komolyabb államcsődhullám elkerülhető, bár rövid távon „lehetnek nehéz pillanatok”. A szakember példaként hozta fel, hogy az amerikai kkv-k 350 milliárd dolláros hiteleszköze máris kimerült, miközben ma sokkal nehezebb finanszírozást találni, mint akár két-három héttel ezelőtt. Éppen ezért szerinte abban bízhatunk, hogy rövidesen pozitív hírek jönnek majd a gazdaságok újranyitásáról, ellenkező esetben a piacok ismét sérülékennyé válhatnak.