A vártnál kevésbé, de így is több mint hétéves mélypontra csökkent Japán ipari termelése márciusban, ahogy a koronavírus-járvány miatt gyárakat állítottak le, a hazai és a külső kereslet pedig meredeken csökkent.
A gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztérium csütörtökön közzétett adatai szerint havi összevetésben 3,7 százalékkal, éves szinten pedig 5,2 százalékkal esett vissza az ipari termelés. A gyárak és bányák szezonálisan kiigazított termelési indexe 95,8 pontra csökkent a viszonyítási alapul szolgáló, 2015-ös 100-as értékhez képest, ami 2013 januárja óta a leggyengébb érték.
Februárban az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal, éves összehasonlításban pedig 5,7 százalékkal csökkent az ipari termelés. Elemzők nagyobb, havi összevetésben 5,2 százalékos csökkenést vártak márciusra.
A megkérdezett gyáripari vállalatok arra számítanak, hogy áprilisban 1,4 százalékkal növekszik, májusban viszont 1,4 százalékkal csökken termelésük az előző hónaphoz képest. A gazdasági minisztérium azonban arra figyelmeztetett, hogy ezek a számok valószínűleg túlságosan optimisták, tekintettel a koronavírus gyors terjedésére.
Márciusban az ipari termékek kiszállítását tükröző index értéke 5 százalékkal, 94,0 pontra csökkent, míg a raktárkészleteké 1,9 százalékkal, 106,4 pontra süllyedt.
Minami Takesi, a Norinchukin kutatóintézet vezető közgazdásza szerint egyelőre még csak a kezdetét látják a járvány hatásának. A raktárkészletek gyorsan emelkednek, így erős a nyomás abba az irányba, hogy áprilisban a termelés csökkentésével alkalmazkodjanak ehhez a helyzethez.
A világ harmadik legnagyobb gazdasága a koronavírus-járvány kirobbanása előtt is nehéz helyzetben volt, mivel jelentősen visszafogta a belső fogyasztást az, hogy októberben 8 százalékról 10 százalékra emelték az általános forgalmi adó kulcsát. Október-decemberben évesítve 7,1 százalékkal csökkent a japán gazdaság teljesítménye. A japán jegybank arra számít, hogy a folyó pénzügyi évben 3-5 százalékkal csökkenhet a bruttó hazai termék (GDP). A 2021-es pénzügyi évben viszont 2,8-3,9 százalékkal, a 2022-esben pedig 0,8-1,6 százalékkal nőhet a gazdaság.
A helyzet súlyosságát jól tükrözi az is, hogy a kiskereskedelmi forgalom éves összevetésben 4,6 százalékkal, az előző hónaphoz képest pedig 4,5 százalékkal csökkent márciusban. Februárban éves szinten még 1,6 százalékkal, havi összevetésben pedig 0,6 százalékkal bővült a kiskereskedelem forgalma.
Japánban a SARS-CoV-2 vírus által igazoltan megfertőzöttek száma csütörtökre majdnem elérte a 14 ezret, a halálos áldozatok száma pedig 425 volt.
(MTI)