Rekordmélységű idei recessziót valószínűsítenek a brit gazdaságban a Bank of England csütörtökön ismertetett friss előrejelzési forgatókönyvei az új koronavírus átszűrődő hatásai miatt.
Az új negyedéves pénzügypolitikai jelentés szerint - amelyet a brit jegybank a korábbi negyedéves inflációs jelentések új formátumú változataként honosított meg tavaly - a Bank of England várakozása az, hogy a brit hazai össztermék (GDP) 2020 egészében 14 százalékkal zuhan. E forgatókönyv szerint az éves átlagon belül a brit GDP-érték a második negyedévben 25 százalékkal esik vissza. Mindez soha nem tapasztalt mélységű recessziót jelentene a brit gazdaságban.
A Bank of England hangsúlyozza: ez az illusztratív jellegű, szokatlanul magas előrejelzési bizonytalanságok közepette összeállított forgatókönyv azzal számol, hogy a Covid-19 járvány megfékezését célzó korlátozó intézkedéseket és a gazdaságélénkítő programokat a kormány június elejéig érvényben tartja, majd a harmadik negyedév végéig fokozatosan visszavonja.
(MTI)