Rekordmértékben csökkent Olaszország ipari termelése márciusban, mivel a koronavírus-járvány megfékezésének érdekében elrendelt intézkedések részeként a nem létfontosságú vállalatok mindegyike kénytelen volt felfüggeszteni működését.
Az olasz statisztikai hivatal (ISTAT) hétfőn közzétett jelentése szerint az ipari termelés szezonális kiigazítással számolva 28,4 százalékkal esett vissza márciusban az előző hónaphoz képest. A Reuters által megkérdezett elemzők 20,0 százalékos csökkenésre számítottak a februárban mért 1,0 százalékos visszaesés után.
A naptárhatással kiigazított adatok szerint éves összehasonlításban 29,3 százalékkal csökkent Olaszország ipari termelése márciusban, míg az előző hónapban 2,3 százalékkal esett vissza.
Havi és éves összehasonlításban is a márciusi ütem a legrosszabb érték azóta, hogy 1990-ben elkezdték a jelenlegi módszerekkel rögzíteni a statisztikai adatokat.
Az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságában az ipari termelés volumene 8,4 százalékkal volt kisebb az első negyedévben, mint az október-decemberi időszakban. Tavaly október-decemberben negyedéves összehasonlításban 1,1 százalékos csökkenést mértek.
Olaszországban az ipari termelés általában szoros összefüggést mutat a hazai össztermék alakulásával (GDP). Az idén az első negyedévben 4,7 százalékkal csökkent Olaszország bruttó hazai terméke (GDP) az előző negyedévhez képest. Az olasz kormány 8,0 százalékos GDP-csökkenésre számít az év egészébenmt tekintve, míg a Nemzetközi Valutaalap 9,1 százalékos, a Goldman Sachs bankház pedig 11,6 százalékos GDP-csökkenést prognosztizált.
Olaszország ipari termelése nagyjából negyedével csökkent a 2008 és 2013 közötti duplaaljú recesszió idején, és a veszteségnek csak kis részét dolgozta le az azóta eltelt évekre jellemző szerény gazdasági növekedés közepette.
(MTI)