Kéthetes országos karantént rendeltek el csütörtöktől Felvidéken, hogy megfékezzék a világszerte leggyorsabban ott terjedő Covid-19-járványt. A kórházakban ápolt koronavírusos paciensek száma elérte a kritikus szintet, és továbbra is alacsony a népesség átoltottsága.
A korlátozások - amelyek egyebek mellett az éttermeket és a nem alapvető szükségleteket kielégítő cikkeket árusító üzleteket érintik - az oltottakra és a nem oltottakra egyaránt vonatkoznak - idézte a TASR hivatalos szlovák hírügynökség Richard Sulík gazdasági minisztert. Az iskolák nyitva maradnak, és kötelezővé kívánják tenni a teszteket bennük.
"Tíz nap múlva újból értékeljük a helyeztet" - mondta újságíróknak Sulík.
Eduard Heger miniszterelnök a tervek szerint a kormányülés után szerda este ismerteti a részleteket.
Felvidéken kedden több mint tízezer napi új fertőzöttet jelentettek, először a járvány kezdete óta, a kórházban ápoltak száma az egészségügy-minisztérium szerint elérte a kritikus szintet, ami azt jelenti, hogy korlátozzák az egyéb ellátásokat, és esetlegesen külföldi segítséget is kérnek.
Az Our World in Data című tudományos online kiadvány szerint Szlovákiában nő a leggyorsabban a világon az új fertőzöttek száma a lakosság számához viszonyítva: az elmúlt héten 1 millió lakosra 13 080 fertőzött jutott. Szlovákia után a lista élén több más európai ország áll.
A szomszédos Csehországban és Magyarországon szintén rekordszámú növekedést regisztráltak kedden. Ausztriában a héten szintén teljes kijárási tilalmat vezettek be, legalább tíz napra bezárták a nem alapvető üzleteket, a bárokat és kávéházakat.
A teljes zárlatra vonatkozó döntés előtt a kormány már elrendelt az oltatlanokra vonatkozó új korlátozásokat a héten, hogy így bírja rá a lakosságot az oltás felvételére.
Az 5,5 milliós Szlovákia lakosságának kevesebb mint 50 százaléka (47%) vette fel a védőoltást, ez a harmadik legalacsonyabb arány az Európai Unión belül, a fertőzöttek és a kórházban ápoltak többségét pedig oltatlanok teszik ki.
A kórházban ápolt koronavírusos fertőzöttek száma elérte a 3200-at, megközelítve a járvány legutóbbi tetőzésekor regisztrált mintegy 3800-at.
Dagmar Sudeková, az egyik legsúlyosabban érintett területen fekvő Zsolna kórházának igazgatóhelyettese kedd este arról számolt be az RTVS közszolgálati rádió és televíziónak, hogy a kórház valamennyi lélegeztetőgéppel és orvosi oxigénnel ellátott ágya foglalt, és
a páciensek több mint 80 százalékát oltatlanok teszik ki.
(MTI nyomán)