"Ukrajnával vagyunk, feltételek nélkül, de nem állunk háborúban Oroszországgal" - jelentette ki Antonio Tajani olasz külügyminiszter a Corriere della Sera című napilapban megjelent interjúban pénteken azt indokolva, miért utasítja el, hogy Ukrajna orosz területen használja a Nyugattól kapott fegyvereket.
Antonio Tajani kijelentette, hogy Olaszország katonai, politikai és humanitárius segítséget nyújtott Ukrajnának.
Emlékeztetett, hogy kilenc fegyverszállítmányt küldtek, ezenkívül Róma a felek közötti békekonferencián dolgozik, és 2025 júniusában újjáépítési konferenciát tervez rendezni.
"Ukrajnával vagyunk, feltételek nélkül (...), de nem állunk háborúban Oroszországgal. Mire adjunk felhatalmazást, Moszkva bombázására? És hol lennének ennek a határai?" - tette fel a kérdést Antonio Tajani.
Az olasz diplomácia vezetője Josep Borrell európai uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő javaslatára reagált, aki szorgalmazta, hogy Ukrajna a nyugati országoktól szállított fegyvereket Oroszország területén használhassa.
Antonio Tajani ismételten nemet mondott erre az EU-tagországok külügyminisztereinek csütörtöki informális találkozóján.
Tajani kijelentette: nem érti, hogyan lehet megkérdőjelezni Róma álláspontját, amely teljes mértékben egyensúlyozott és felelősségteljes a háború első napjától.
Úgy vélte, "komolynak kell maradni, propaganda nélkül, elkerülve, hogy a helyzet bármilyen módon súlyosbodjon".
Megjegyezte, hogy "Borrell a saját nevében beszél, és nem a tagállamok nevében, amelyeknek egyébként is eltérő a törvényhozásuk", másrészt Borrell távozás előtt álló főbiztos.
Antonio Tajani elmondta, hogy az EU külügy- és védelmi miniszterei támogatják az olasz kezdeményezést, miszerint az Aspides európai tengeri misszió keretén belül nyújtsanak védelmet a Delta Sounion görög kőolajszállítónak, amely a Vörös-tengeren a jemeni lázadó húszik támadása alatt van. Tajani célnak nevezte meg a környezeti katasztrófa elkerülését, amelyhez a hajó megrongálása vagy elsüllyedése vezethet.
A Corriere della Serának adott interjúban Antonio Tajani - aki a Hajrá Olaszország (FI) jobbközép párt vezetője is - biztosra vette, hogy Olaszország jelentős szerephez jut a következő Európai Bizottságban. Azt is megerősítette, hogy az olasz kormány Raffaele Fittót, jelenlegi EU-ügyi és a gazdasági helyreállításért felelős minisztert jelöli biztosként, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) politikusát.
Antonio Tajani reményét fejezte ki, hogy Raffaele Fittót a baloldali olasz ellenzék is támogatja, mivel Európában "számít, hogy a tagállamok megfelelő erővel bírjanak". Emlékeztetett arra, hogy a korábbi Európai Bizottság megalakulásakor, 2019-ben az olasz balközép biztosjelöltjét, Paolo Gentilonit a jobbközépet vezető Silvio Berlusconi, a FI korábbi elnöke is személyesen támogatta Brüsszelben.
(MTI)