Gideon Szaár Állami Jobboldal nevű pártjával csatlakozott az izraeli kormánykoalícióhoz - jelentette be az összes izraeli tévécsatornán sugárzott közös nyilatkozatban Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Gideon Szaár vasárnap este.
Gideon Szaár a korábban közölt tervek szerint Joáv Galant védelmi minisztert követte volna annak esetleges menesztése után a kabinetben, de vasárnap a miniszterelnöki hivatal azt közölte, hogy tárca nélküli miniszterként csatlakozik a kormányhoz, tagja lesz a biztonságpolitikai kabinetnek, és részese lesz Netanjahu szűk körű biztonsági konzultációs fórumának is. Szaár egy hete jelentette be, hogy nem fogadja el a korábban neki ígért biztonsági tárcát.
A háború tavaly októberi kitörése óta Szaár másodszor vállal kormányzati felelősséget. Tavaly ősszel a vele pártszövetségben álló Beni Ganz pártjával együtt lépett be az egységkormányba. Később ezt a szövetséget felbontotta, és önállósítva pártját kilépett a kormányból, majd ebben Ganz is követte. Távozásakor élesen bírálta a kormányfő politikai és háborús lépéseit.
Az nem várható, hogy Szaár pártjának további tagjai is részt vesznek miniszterként a kormányzati munkában, de pártjának négy mandátuma erősíti Benjámin Netanjahu koalícióját. Csatlakozását a "háborús vészhelyzettel, hazafias indítékkal, valamint biztonsági követelményekkel" magyarázta közös nyilatkozatukban vasárnap.
Szaár pártja az elmúlt hónapok közvélemény-kutatási eredményei szerint nem lépné át a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt, ha parlamenti választásokat tartanának.
(MTI nyomán)