Tisztelet a néhány kivételnek, honunkban is ömlenek azok a „szakértői” elemzések, amelyek az amerikai fehér keresztény „evangelisták” kizárólagos vagy elsődleges nyomásának tulajdonítják Donald Trump elnök azon bejelentését, hogy az együttműködés az egész Jeruzsálemet a „zsidó állam” (értsd: zsidó és palesztin állam) fővárosává nyilvánítja, és hogy az USA tel-avivi nagykövetségét átköltözteti Jeruzsálembe, amelynek keleti részét a palesztinok akarják maguknak jövőbeni államuk fővárosaként. Akár a teljes nemzetközi közösség az USA-n és Izraelen kívül.
Zoom
Izraeli és amerikai zászló Jeruzsálem óvárosával a háttérben 2017. december 13-án, egy héttel azután, hogy Donald Trump amerikai elnök bejelentette: az Egyesült Államok Tel-Aviv helyett Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)
Vitathatatlan, hogy ezek az evangelikál szektások Trump hívei. És az is igaz, hogy Trump az ő kedvükben is próbál járni.
Az ún. evangéliumi keresztények vagy más néven evangelikálok egy protestáns csoportokat (reformátusok, evangélikusok, baptisták, pünkösdiek) összefogó amerikai szekta. Különös ismertetőjegyük a Biblia szó szerinti értelmezése és a feltétel nélküli Izrael-imádat. A főleg a republikánusok között található "konzervatív keresztyének" egyik legbefolyásosabb tagja a neokon Mike Pence, Trump alelnöke.
De egy ekkora, geopolitikai és geostratégiai lépést nem az ő kedvükre és nyomására tett meg. Amit mindenki tud, de azt kevesen hajlandóak kimondani.
Tisztázzuk tehát és szögezzük le: amikor azt hittük, Barack Obama előző amerikai elnöknél és elődeinél már nem lehet jobban behódolni Izraelnek, és az egész amerikai külpolitikát a terrorista és megszálló közel-keleti államnak a kedvére irányítani, betoppan egy ember, aki elnökjelölti kampányában fennen hangoztatta, hogy ő bizony nem fog Amerika határaitól távol háborúzni, mert minden erejét a hazai helyzet javítására fordítja és ezért, az America First-alapon, Amerikát naggyá fogja tenni.
E helyett Trump igen gyorsan lefeküdt az amerikai Izrael-barát lobbinak. Zsidó ortodox vejét és nem fehér evangelikált jelölt ki főtanácsadói posztjára. Kushner régi barátja Netanjahu izraeli miniszterelnöknek, és remek üzleti, és ebből kifolyólag „emberi” kapcsolatban állt és áll Sorossal, aki - mármint Kushner - a legfrissebb hírek szerint szintén nem fehér evangéliumi keresztény.
Trump ezen kívül Kushner kezébe adta az egész izraeli politika kezelését.
A Washingtontól csak fegyverekre évi 3,4 milliárd dollárt kapó Izraelbe pedig a tetőtől talpig zsidó David Friedmant nevezte ki nagykövetnek, nem pedig egy fehér evangelikált. Mégpedig már májusban, noha a jelen pillanatig nem nevezte ki uniós nagykövetét Brüsszelbe. Nem is szólva budapesti nagykövetéről, aki az Orbán-kormány minden várakozása és reménye ellenére a zsidó lobbi vonalát fogja követni.
A jeruzsálemi döntés kapcsán „fehér keresztény evangelistákról” beszélők is pontosan tudják, hogy az Egyesült Államokban mekkora szerepe van az AIPEC-nek, a legnagyobb ottani Izrael-barát lobbinak, amely nélkül sem elnöki, sem szenátori, sem kongresszusi képviseleti megválasztására nem sok esélye van egyetlen önjelölt jelentkezőnek sem.
A többi mese habbal.
Abruzzo - Kuruc.info