„Mindenki, így Soros György is eldöntheti, hogy mit csinál: abbahagyja vagy folytatja az illegális migráció szervezését, támogatását – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában ma reggel.
„Soros György nem végez illegális migrációt támogató tevékenységet” - mondta Pintér Sándor belügyminiszter tegnapelőtt.
Tehát Soros össz-vissz két napja támogatja az illegális migrációt? Hm.
Orbán Viktor ma reggel azt is elismerte, hogy kormánya befogadta azt az 1300 migránst, akikről Altusz Kristóf beszélt egy máltai lapnak. A miniszterelnök úgy igyekezett feloldani a „migránsmentes övezet”-szólamok és e tény között az ellentmondást, hogy ez az 1300 „nem törte ránk az ajtót, hanem bekopogtatott a határátkelőn”, ezek az emberek mondták, hogy védelemre szorulnak. „Átmeneti oltalmat nyújtunk nekik, nem lesznek magyar állampolgárok. Amint rendeződik a helyzetük, vissza kell térniük a hazájukba.”
És valóban, Németh Szilárd Fidesz-alelnök is azt mondta a hét elején, hogy „oltalmazottakról” van szó.
Csakhogy ha ez így van, akkor nem feltétlenül kell kell visszatérniük hazájukba, s akkor bizony a magyar állampolgárokkal megegyező támogatásokra jogosultak. Nem a kisujjunk, hanem a Pintér Sándor belügyinisztériuma által felügyelt Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal szerint.
Mi történik, ha a hatóság döntésében menekültként vagy oltalmazottként ismeri el a menedékkérőt?
Ebben az esetben a külföldi menekültként vagy oltalmazottként a jogszabályban meghatározott korlátozásokat kivéve a magyar állampolgárokkal azonos jogokat fog élvezni. A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal számos támogatást és segítséget nyújt a menekült illetve oltalmazott státuszt megszerző személyeknek, annak érdekében, hogy az elismert személy minél hamarabb beilleszkedhessen a magyar társadalomba.
Létezik ideiglenes, jogokkal nem járó státusz is, de az nem az oltalmazotti, hanem a befogadotti. Kaptak olyat is migránsok tavaly. Csak épp keveset. 2017 januárja és novembere között Magyarország 95 embert ismert el menekültként, 73-at befogadottként, a túlnyomó többséget, 980 embert viszont oltalmazotti státuszba vette. Őket segítik, hogy beilleszkedjenek a magyar társadalomba. Ha ideiglenesen vannak itt, akkor mégis minek?
A választ olvasóinkra bízzuk, azt viszont kijelenthetjük: január harmadik hetében a kormány kommunikációja összeomlott.
Stumpf András - Válasz.hu