Eddig is rendszeresen játszott a Fidesz a Jobbik kottájából, de mostanra már a német lapnak is feltűnt, hogy - az apróbb csenések, nagyobb lopások után - Orbán a hegyomlás méretű népszerűségvesztést a nemzeti párt stílusának, és egyes markáns, rendpárti programpontjainak - legalábbis szóban - egyfajta lemásolásával kívánja megakadályozni, esetleg visszájára fordítani.

A Süddeutsche Zeitung a Jobbikról közölt írást Maguk előtt hajszolják Orbán Viktort címmel.
Ebben azt írták, hogy "Magyarország kormányfője ugyan egyre gyakrabban üt meg radikális hangot, a tőle jobbra elhelyezkedő versenytárs, a Jobbik viszont fékezetlenül növekedik". Hozzátette: úgy tűnik, a Jobbik "feltartóztathatatlanul nyomul előre", és Tapolca "szakasz a győzelmi úton", amely a Jobbik szándéka szerint Budapestre vezeti a pártot. A cikk írója úgy véli, hogy a "szélsőjobboldali" erő "felemelkedése" összefügghet az elnök, Vona Gábor stratégiájával, amelynek célja a Jobbik néppárttá szervezése és - a német lap megfogalmazása szerint - az elfordulás az "antiszemita, Európa-ellenes, idegenellenes, romaellenes lózungoktól az új polgáriasság felé".
A szerző a tapolcai választásról írva a város polgármesterével és a körzet országgyűlési képviselőjével kapcsolatban úgy vélte, hogy "az ilyen férfiak fenyegetést jelentenek Orbán Viktor jobboldali konzervatív (a német lap hibás definíciója - a szerk.) kormánypártjára, a Fideszre", a közvélemény-kutatási adatokkal kapcsolatban pedig megjegyezte, "láthatóan megéri, hogy a Jobbik-elnök Vona kutyakölykökkel fényképezkedik", és "legalábbis retorikailag elzárkózik a radikális jobboldaliaktól".
Kiemelte, hogy mindez "rémálom a miniszterelnök számára", aki "szélsőségesen reagál a szélsőjobboldaliak sikerére", így "az amúgy sem éppen szelíd retorikája még keményebbé válik".
(Kuruc.info - MTI nyomán)