Nem, ez nem egy korabeli lapszemle az '50-es évekből. Ez a szöveg a mai Népszavában jelent meg, hogy felhívja a figyelmet: újra itt - sőt, mindig is itt volt - a fasisztaveszély. Mert még mindig nem néztünk szembe nagyapáink bűneivel, továbbá ha falra festik a fasizmus kísértetét, könnyen megjelenhet. Ha a kedves olvasónak eszébe jut A tanú című film, az nem véletlen...
A fasizmus kísértete
Nem nagyon verte nagydobra a közmédia, ami a hét végén Székesfehérvárott történt. Nyilas szervezetek masíroztak a városban, az 1945. februári budai ostromgyűrűből való német-magyar katonai kitörési kísérletre emlékeztek. Ha Németországban történik mindaz, ami és ahogyan az most Székesfehérvárott megesett, a "csendes németek" felháborodásától zengene a Reichstag kívül és belül…
Zoom
De mi még nem néztünk szembe a bűneikkel. Felállították a Szabadság-téri történelemhamisítás szobrát, megjelentek országszerte - hol nyilvánosan, hol templomba, hol kertekbe eldugva - a Horthy szobrok, sunyi szemhunyások közepette sokáig nem lépett fel a kormány a Hóman szobor felállítása ellen. Pedig egyre többen figyelmeztettek: ha falra festik a fasizmus kísértetét, könnyen megjelenhet!
És megjelent a megidézett kísértet. „Stílusosan” a menetet egy SS-rohamsisakos, SS-egyenruhát viselő fiatalember vezette föl, nyilaskeresztes zászlók lengtek, a menetelők fakeresztet vittek, rajta a felirat: „Vérükből új hajtás sarjad”. „Dicsőség a Waffen SS-nek!” - kiabálták a szombat délután sétáló székesfehérváriak képébe a masírozó szélsőjobboldali szervezetek legényei.
Többségüknek szerintem fogalma sincs kiket éltettek, amire persze nem hivatkozhat Cser-Palkovics polgármester, sem fideszes emberei, akik befogadták ezt a botrányos rendezvényt. Nem menti a rendőrséget, amely engedte a felvonulást, és az Országos Főkapitányt sem, aki a mai napig nem kérte számon, hol voltak, miért nem mutatták magukat, miért nem oszlatták fel a helyi a menetet a rendőrök.
A fasizmus feltámasztott kísértete járja be a Kárpát-medencét.
Somfai Péter