Angela Merkel népszerűsége valamelyest emelkedett, pártja, a CDU támogatottsága viszont csökkent. A kormány migránspolitikáját a németek többsége elutasítja, de nem a migránsválság az a téma, amely a leginkább foglalkoztatja az embereket – nagyjából ezekkel a megállapításokkal lehet összegezni a politikai helyzetet Németországban a vasárnapi tartományi választások előtt.
A nyugati Baden-Württembergben és Rajna-vidék–Pfalzban, illetve a keleti Szász-Anhalt tartományban nem várható nagyszabású átrendeződés a pártpalettán. Az egyetlen nagyobb változás az, hogy a korábban inkább euroszkeptikus hangokat megütő, ma már kifejezetten migrációellenesnek tartott Alternatíva Németországnak (AfD) mindhárom tartományban két számjegyű eredményre esélyes, s ezzel a harmadik legnagyobb politikai erővé válhat Németországban.
A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Baden-Württembergben a Merkel elárasztó politikáját támogató Zöldek vezetnek 32 százalékkal, míg a CDU a szavazatok 30 százalékára számíthat. Rajna-vidék–Pfalzban fej-fej mellett állnak a szociáldemokraták és a CDU (35-36 százalékos eredményre számíthatnak), Szász-Anhaltban pedig nagy fölénnyel vezet a CDU (32 százalék), de az egykori NDK területein hagyományosan erős Die Linke nevű posztkommunista pártra a szavazók 21 százaléka adná le a voksát, míg az AfD-re 18 százalék.
Szakértők figyelmeztetnek arra, hogy míg Angela Merkel népszerűségének esése megállt, sőt, a balkáni migrációs útvonalon áthaladók számának csökkenésével egyidejűleg emelkedni is tudott, addig a CDU/CSU pártszövetség nem profitál ebből a folyamatból, országosan 35 százalékos a támogatottsága. Igaz, a szociáldemokraták továbbra is 23 százalékon vannak.
A sáskajárás ugyan kiemelt téma a nyilvánosságban, de nem meghatározó a választók életében. A munkaerő-piaci helyzetet vagy a gazdasági környezet alakulását legalább annyira fontosnak tartják az emberek, mint a migránsválság kezelését. A kancellár Baden-Württembergben kampányolva azt hazudta híveinek, hogy nem minden "menekült" marad Németországban, az Irakba visszatérők száma például nő.
(Magyar Idők nyomán)