Védjegyrendszer bevezetésén dolgozik a Magyar Pékszövetség. A magyar pékség megnevezés iránytűként szolgálhatna a vásárlóknak a megbízható bolt és a kiváló minőségű termékek kiválasztásában. Ráadásul a tisztességtelen sütőipari cégek versenyelőnyét is csökkentené.
Magyar pékség védjegy bevezetésén dolgozik a Magyar Pékszövetség. Septe József, a szervezet elnöke a Magyar Időknek elmondta, a kezdeményezés célja, hogy segítse a vásárlókat eligazodni az egyre szélesebb kínálatban.
Ha védjeggyel ellátott boltot választ valaki, akkor biztos lehet abban, hogy az ott található termékek magyar alapanyagokból, magyar munkaerőnek köszönhetően, legális és ellenőrzött körülmények között készültek. Septe József szerint ezzel nem titkolt módon a külföldi, többségében albán vállalkozók kezében lévő pékségek versenyelőnyét szeretnék letörni.
A magyar pékek tapasztalatai szerint ugyanis ezeken a helyeken sokszor előfordul, hogy nem legális körülmények között, feketén foglalkoztatott munkások sütik a kenyeret, az alapanyagok és a felhasznált adalékok pedig nem minden esetben felelnek meg a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak. Septe József szerint bár a külföldiek közt tényleg magasabb a szabálytalan működés aránya, a hazai pékségek között is vannak olyan cégek, amelyek nem tartják be a játékszabályokat. – Azoknak nincs helyük a szakmában, akik nem tisztességesen, a vonatkozó feltételek és szabályozás mellett dolgoznak. Ezért nagyon örülnénk, ha ezzel az eszközzel is a tisztulásának irányába mozdulna el az ágazat – emelte ki.
A cél egy sütőipari szakbolthálózat kialakítása és bővítése
A magyar pékség védjegy egyben a minőség garanciája is, hiszen a tervek szerint csak azok a vállalkozások használhatnák a megnevezést, amelyek a szigorú előírásoknak megfelelő termékeket kínálnak a vásárlóknak.
A program szorosan kapcsolódik majd ahhoz a kezdeményezéshez, amelynek célja egy sütőipari szakbolthálózat kialakítása és bővítése. A szakember szerint ez utóbbihoz európai uniós fejlesztési támogatást használnának fel. – A kormány remélhetőleg meghallgatja a kérésünket és elősegíti azt, hogy a sütőipari vállalkozások a mintaboltok kialakításával tudják javítani a tevékenységük jövedelmezőségét – jegyezte meg.
Azok a pékek ugyanis, akik már ma is rendelkeznek saját üzlettel, vagy akár több mintaboltot is üzemeltetnek, sokkal jobb helyzetben vannak, mint azok a vállalkozók, akik csupán beszállítóként tevékenykednek. – Akinek saját üzletei vannak, sokkal jobban tudja érvényesíteni az árakban a növekvő önköltséget, ráadásul sokkal nyereségesebben tud termelni, mint aki kizárólag beszállítói kapcsolatain keresztül próbál érvényesülni. A pékszövetségnek nagyon fontos feladata, hogy ezt a hálózatot továbbfejlessze. Az új boltok kialakítása és a már meglévők korszerűsítése mellett a logisztika is fejlesztésre szorul a legtöbb sütőipari cég esetében – osztotta meg a Magyar Időkkel Septe József.