Mi történt hatvan évvel ezelőtt? Korabeli hírügynökségi anyagok a forradalom előtti Magyarországról.
Több üzletház, tisztább éttermek, cukrászdák
Számos panasz érkezet a Budapest főútvonalain lévő vendéglátóhelyek hiányos rendje, berendezése és piszkossága miatt. Az év hátralévő részében a kifogások nagy részét orvosolják, és sok százezer forintot költenek a nagyobb éttermek, forgalmas helyen lévő cukrászdák, kávéházak átalakítására, korszerűsítésére. Megszüntetik például a Marx téri Sabaria étterem söntését – ami már régi kérése a környékbelieknek. Helyén szépen berendezett cukrászdát nyitnak. A vásárlóközönség igényeinek jobb kielégítésére ezen kívül több kerületben üzletházat nyitnak – ígérte az MTI tudósítása.
Zoom
A kávéfőző kisasszony átnyújtja a vendégnek a csésze kávét a Hauer Cukrászdában (VIII. kerület, Rákóczi út)
Indul a moziszezon
Megkezdődött az őszi filmidény, ennek első fontosabb állomása az Ünnepi vacsora című film bemutatója. A legújabb magyar film forgatókönyvét Palotai Boris írta, a főbb szerepeket Makláry Zoltán, Tolnay Klári, Básti Lajos, Tőkés Anna és Bulla Elma játssza. A film premierjére ünnepélyes keretek között kerül sor az Uránia Filmszínházban, majd több fővárosi mozi is műsorra tűzi – tudósított az MTI.
Zoom
Tolnay Klári Kossuth-díjas művésznő sminkel öltözőjében
Elégedetlenek az írók a pártlappal
Folytatódott az Írószövetség közgyűlése, Háy Gyula Kossuth-díjas író azt mondta, a Szabad Nép című pártlapban az Írószövetség közgyűlése elé szánt cikk, számos helyes, okos és igaz megállapítást tartalmaz, de még mindig nem mondja ki a teljes igazságot, és elhallgat egyes részleteket. Különösen az nem fedi a tényeket, hogy az írók feladták volna decemberben elfoglalt elvi álláspontjukat – hangsúlyozta. Háy Gyula szerint az igazság az, hogy a párt a XX. kongresszus és a júliusi határozat után e kérdésben is rátalált az igazságra, és minden alkudozás, minden hoci-nesze nélkül, nagyvonalúan és tisztakezűen, igazi kommunista párthoz méltóan helyrehozta a korábban elkövetett igazságtalanságot. Komjáthy István és Lakatos István írók felszólalása után Ignotus Pál köszönetet mondott az írótársadalomnak azért a meleg fogadtatásért, amelyben rehabilitált társaival együtt részesítették. Horváth Zoltán felszólalásában méltatta annak a harcnak a jelentőségét, amelyet a magyar írók az igazság érvényesüléséért, az ártatlanul bebörtönzöttekért folytattak.
Zoom
Ignotus (Veigelsberg) Pál zsidó publicista, író otthonában 1956. szeptember 20-án
Tömegpusztító fegyverek a nyugat-német hadseregnek
A Vorwärts című lap bonni jelentése szerint tervek születtek arról, hogy a nyugatnémet hadsereget atom- és hidrogénfegyverekkel szerelik fel. A jelentés arról szól, hogy elsőre taktikai atomfegyvereket kapna a nyugatnémet katonaság, majd stratégiai atomfegyverekkel is ellátnák. A cikkben az is szerepel, hogy az Egyesült Államok minden késedelem nélkül hajlandó ellátni a tömegpusztító fegyverekkel a szövetséges hadsereget – tudósított az MTI.
(MTI)