Korabeli hírügynökségi anyagok a forradalom előtti Magyarországról.
A magyar írók lázadásáról szól a Monde
A Monde beszámol arról, hogy a Magyar Írószövetség megválasztotta új vezetőségét és közli a Szabad Nép jelentése alapján, hogy Háy Gyula, Zelk Zoltán, Tamási Áron és Aczél Tamás elleni fegyelmi büntetéseket hatálytalanították. A jelentés azt is megemlíti, hogy Déry kizárását – úgy tűnik – nem semmisítették meg.
A lap szerint a titkos szavazással megválasztott új elnökségben Rákosi ellenzékének minden vezetője szerepel. Ezenkívül a nem-komformista baloldali írók, akik most szabadultak a börtönből, mint Kassák és Ignotus. A lap szerint az írók egysége az irodalom szabadságának követelése alapján jött létre. Megállapítja, hogy ennek az ideológiai harcnak elméleti alapját Lukács György adta meg.
A cikk írója felveti a kérdést, hogyan reagál a párt erre a lázadásra. Kállai Gyulának a párt kulturális osztályának élére állításában annak jelét látja, hogy a párt a rugalmasság politikáját választotta: megpróbálja megfelelő mederbe terelni az írók mozgalmát, lényeges engedményeket ad, különösen a cenzúrát illetően.
Zoom
Zelk Zoltán költő az Írószövetség 1956 szeptemberi közgyűlésén az Újvárosháza tanácstermében
Árucsereforgalmi megállapodás Csehszlovákiával
A Csehszlovák Köztársaság külkereskedelmi miniszter, Richard Dvorák és a Magyar Népköztársaság külkereskedelmi minisztere, Bognár József Budapesten találkozott egymással. A megbeszéléseken az 1957. évi árucsereforgalmi szerződéssel kapcsolatos kérdéseket tárgyalták meg, továbbá megvizsgálták a két ország közötti gazdasági kapcsolatok bővítésének lehetőségeit. A tárgyalások mindvégig a barátság és a kölcsönös megértés jegyében zajlottak. A vendégek tiszteletére Bognár József miniszter ebédet adott, amelyen a cseh külkereskedelmi miniszter mellett a Csehszlovák Köztársaság budapesti nagykövete és a két ország külkereskedelmi minisztériumának vezető munkatársai is.
Zoom
A Magyarország és Csehszlovákia közötti gazdasági kapcsolatok korábbi megállapodásainak eredményeként a Fővárosi Köztisztasági Hivatal új csehszlovák gyártmányú szemétgyűjtő autója gyűjti a szemetet a főváros utcáin 1956. szeptemberének második felében. Az új jármű a régi kocsival szemben négyszer hatékonyabban végezte el a munkát, automatikusan emelte és ürítette a szemetestartályokat, három óra alatt 10 préselt köbméter szemetet szállított el a szeméttelepre, és a kiürítést is teljesen pormentesen végezte
Huszonöt éves a magyar hangosfilm
A magyar hangosfilmgyártás huszonötödik évfordulója alkalmából a Vörös Csillag filmszínházban ünnepséget rendeztek és egyben megnyitották a Huszonöt éves a magyar hangosfilm című kiállítást. Az ünnepségen részleteket mutattak be a Kék bálvány című első magyar hangosfilmből, és levetítették Nagy Endre filmkonferansziéról készült alkotást, valamint a Hyppolit, a lakáj című filmet.
Zoom
Csortos Gyula (j) Hyppolit és Haraszti Mici Schneider Mátyásné szerepében a Hyppolit, a lakáj című 1931-ben készült fekete-fehér magyar játékfilmben, rendező: Székely István
(MTI)