Mi történt hatvan évvel ezelőtt? Korabeli hírügynökségi anyagok a forradalom előtti Magyarországról.
A nyári lengyel felkelés a sztálinisták erejét is megmutatta
A kommunista stratégia drámai megváltoztatásának előjelei lehetnek Nyikita Hruscsov, a Szovjetunió Kommunista Pártja (SZKP) első titkára és Josip Broz Tito jugoszláv kommunista vezető, államfő megbeszélései Brioni szigetén. 1955 óta, amikor helyreállt a két ország kapcsolata, nem forgott ilyen sok dolog kockán – írta az MTI Szigorúan bizalmas beszámolójában a New Chronicle tudósítását ismertetve. A brit lap belgrádi jelentése szerint Hruscsov világosan kimutatta, hogy nem pihenni ment Jugoszláviába, a szovjet vezető nyilván Tito segítségét keresi. Az egyik hitelt érdemlő elmélet szerint Tito támogatására van szüksége a sztálintalanítás körüli harc második fordulójához, ami létfontosságú a kommunista tábor jövője szempontjából. A lengyelországi Poznanban júniusban kitört rendszerellenes fegyveres felkelést követő visszaesés mutatta, hogy milyen erős a Szovjetunióban Hruscsov ellenzéke, a régi sztálinisták, mint Lazar Kaganovics és Vjacseszlav Molotov, akik ellene vannak az új, türelmes irányzatnak – értékelte a találkozót a New Chronicle.
India szerint Egyiptom elkerülhette volna a szuezi válságot
Dzsaváharlál Nehru az el nem kötelezett országok csoportját megalakító India miniszterelnöke kijelentette, hogy a szintén a mozgalom alapítói közé tartozó Egyiptom más módszert választott volna a Szuezi-csatorna államosítására, akkor elkerülhető lett volna az ebből kerekedett nemzetközi válság. Hozzáfűzte, jóllehet Egyiptomnak joga volt a csatornát államosítani, ugyanakkor más nemzeteknek ezzel egyenlő joguk van a csatorna szabad használatára. Az indiai vezető megjegyezte: az államosítással előidézett nemzetközi felhördülést el lehetett volna kerülni, ha Egyiptom más módszert választ. Nehru azt nem közölte, milyen más módszerre gondol – írta szigorúan bizalmas beszámolójában az MTI.
Nagy a küzdelem a frontbrigádok között az elsőségért
Szeptemberben a frontbrigádok között rendkívül éles vetélkedés alakult ki. Az első helyen két brigád osztozott, a tatabányai I-es lejtaknában dolgozó Strba István, valamint az oroszlányi XVI-os bányában dolgozó Tímár János brigádja. Mindkét csapatnak 167 százalékos volt a tervteljesítése. Szorosan a nyomukban volt a diósgyőri bányában dolgozó Valler János brigádja is 166,8 százalékos eredményével. Az elővájó-feltáró csapatok közül a Jókai-bányában haladó Szlotta Ferenc brigádja vezetett, amely naponta csaknem két és fél nap előirányzatát teljesítette, így 243 százalékon állt – jelentette az MTI.
Zoom
Vájárok egy szénbánya aknájában Tatabányán, 1956. június 14-én (MTI/Samai Antónia)
Magyar táncoktató utazik Nyugatra kinti magyarok meghívására
A bécsi magyar kulturális és sportegyesület tánccsoportja májusban Magyarországon szerepelt. A bécsi magyarok könyvekből, leírás után tanulták meg a magyar táncokat. Itteni tapasztalataik alapján elhatározták, hogy magyarországi szakembert kérnek fel oktatónak. Kérésükre még szeptemberben utazik Lengyelfi Miklós, a Színház- és Filmművészeti Főiskola tanára, hogy egy hónapra átvegye a csoport oktatását – írta az MTI.
Zoom
A középen álló Lengyelfi Miklós itt még a Magyar Állami Népi Együttes tagjaként ruhapróbán vesz részt egy 1952-es előadásra készülve (MTI/Bartal Ferenc)
(MTI)