Áll a vasút, kevés az élelem
Hegedűs András kormánya néhány napja leállított hatszáz vonatot a szénhiány miatt, üzemanyag híján pedig állni kényszerül a gépkocsiforgalom tekintélyes része is – jelenti az MTI „szigorúan bizalmas” sajtószemléje szerint a Londoni Rádió október 4-én, arra is kitérve, hogy tehergépkocsik százai, autóbuszok ugyanúgy vesztegelnek.
Az üzemanyaghiányról a Times is beszámol. Mint írja, az ország egyes vidékein nincs hús, kenyér, az őszi munkát pedig az üzemanyaghiány bénítja, állnak a traktorok.
Németh József, a MÁV vezérigazgató-helyettese az MTI-nek megerősíti: a nehéz szénhelyzet indokolja a korlátozásokat, amiket október 5-étől folyamatosan feloldanak.
Rábólintott a magyar hitelkérelemre a Szovjetunió
A Szovjetunió kormánya „a Magyar Népköztársaság gazdaságának további fejlesztésére és erősítésére irányuló törekvésétől indíttatva” eleget tett a magyar kormány hitelkérelmének, és a következő évben 100 millió rubel kölcsönt nyújt.
Ennek értelmében 60 millió rubel értékben árucikket szállít, „amelyre különösen nagy szüksége” van az országnak, 40 millió rubelt pedig szabad devizában bocsát rendelkezésünkre a SZU – jelenti a távirati iroda.
A hitel törlesztése 2 százalékos kamat mellett, áru formájában történik.
Biokémikusok számolnak be tudományos eredményekről
A magyar biokémikusok balatonfüredi vándorgyűlésén bejelentik, hogy hazai tudósok vérből természetes műanyagot képesek előállítani orvosi célokra. Az új anyagot már eredményesen alkalmazták a sebészetben ízületek képzésére és gyógyítására, epevezeték-pótlásra is.
Az agrobiokémikusok szekciója pedig arról számol be a gyűlésen, hogy „érdekes kísérleteket” folytatnak, miként lehet a növények fontos tápanyagát tartalmazó trágyát a leveleken át a növényi testbe juttatni.
A Magyal Kémikusok Egyesületének biokémiai szakosztálya elhatározta, hogy a vándorgyűlést minden évben megtartják.
Zoom
Egy orvoscsapat műtétet végez Magyarországon, 1956. október 8-án
Papp László „nincs formában”
A magyar ökölvívó válogatott Papp László nélkül indul el Prágába a „felszabadulás utáni” tizedik Csehszlovákia–Magyarország ökölvívó-mérkőzésekre.
A kétszeres olimpiai bajnok „nincs olyan formában”, hogy nemzetközi mérkőzésen szerepeljen, de az október közepén kezdődő csapatbajnokságon már minden bizonnyal szorítóba lép – jelenti az MTI.
A csapat egyébként Papp László híján teljes létszámban utazik Csehszlovákiába.
Zoom
A magyar ökölvívó-válogatott tagjai ugrókötéllel edzenek a külföldi túrákra és az 1956-os olimpiára történő felkészülés keretében a tatai edzőtáborban
(MTI)