Az oroszok kapják a mecseki urániumot...
Az utóbbi évek egyik leggazdagabb urániumbányáját fedezték fel a Mecsekben, de azt a magyarországi kommunista kormány igyekszik a legnagyobb titokban tartani – közli szigorúan bizalmas címke alatt a Római Rádió hírét 1956. október 6-án az MTI.
Magyarország a felfedezésről rögtön értesítette Moszkvát, aminek nyomán csakhamar szovjet szakértők és „munkahajcsárok” jelentek meg a helyszínen, valamint a szovjet katonaság és a politikai rendőrség megbízottjai is megszállták a bánya környékét római értesülések szerint.
A kitermelés megkezdődött, az urániumot pedig a hírek szerint a Szovjetunióba szállítják.
…viszont kapunk NDK-s tréningruhát és üvegárut
Sokféle áru érkezik hazánkba a közeli hetekben a Német Demokratikus Köztársaságból az árucsere-egyezmény keretében.
Több tízezer méter fésűs és egyéb szövet, műbőr, ízléses tréningruhák, jénai és egyéb üvegáru várható, valamint nylonharisnya, kozmetikai- és műszaki cikkek, játékok is.
Zoom
Jénai üvegárut ad el Poór Miklósné a Váci utca 9. szám alatti Finomüveg és Porcelán Szaküzletben. Nagy érdeklődéssel fogadják Magyarországon az NDK (Német Demokratikus Köztársaság) ipari készítményeit
Élénk a forgalom a szolnoki KERAVILL előtt
A mintegy 100 kilométeres távolság ellenére is jól vehető a kísérleti televíziós adás Szolnokon, ahol a helyi KERAVILL kirakata előtt esténként csoportokba verődve nézik az adást az érdeklődők az üzlet új televíziós készülékén.
Zoom
Keravill bolt a Kossuth Lajos utcában az ötvenes évek közepén
Csak jelzésre állnak meg a buszok
A fővárosi autóbuszok – a több hónapon át tartó kísérleti időszak befejeztével – már csak az utasok jelzésére állnak meg a megállóhelyeken, illetve akkor, ha felszálló van.
A kísérleti időszakban csak egyes járatokra vonatkozott az intézkedés, de ez félreértésekre adott okot – így hát minden vonalon bevezették.
Zoom
Kalauz áll az utasok között egy Ikarus buszon Budapesten. A felvétel készítésének pontos helye és ideje ismeretlen
(MTI)