Mi történt hatvan évvel ezelőtt? Korabeli hírügynökségi anyagok segítségével napról napra bemutatjuk a forradalom előtti Magyarországot.
Árdrágítók csapják be a vevőket
Budapest több üzletében, illetve piacán is árdrágítókat lepleztek le. A társadalmi ellenőrök az előző hetekben elsősorban azt vizsgálták, hogy a kereskedelemben a központilag megállapított áron adják-e a termékeket, nem károsítják-e meg a vevőket nyílt vagy burkolt árdrágítással.
A XI. kerületi tanács ellenőrei például arról számoltak be a kereskedelmi osztálynak, hogy több üzletben a parkettafényesítéshez használt Tangó pasztát az előírt 7 forint 50 fillér helyett 8,80-ért árusítják.
Ellenőrizték az árakat az édességboltokban is, azt tapasztalták, hogy a 2,50-es nápolyit 2,80-ért, a 9,40-es desszerteket 9,90-ért, sőt 10,60-ért adják a vevőknek. Az árdrágítók ellen eljárás indult – jelentette az MTI.
Zoom
Vásárlók egy fővárosi Csemege Élelmiszeráruház édességosztályán (MTI Fotó/Magyar Fotó: Bartal Ferenc)
Igazságtalanul kirúgott dolgozók ostromolják a minisztériumot
A Könnyűipari Minisztérium Bejelentési Irodájához érkező levelek között megszaporodtak a dolgozók sérelmes ügyeinek felülvizsgálatát kérő megkeresések. Többen azzal a kéréssel fordultak a minisztériumhoz, hogy helyezzék őket vissza régebbi munkakörükbe, mert évekkel ezelőtt nem egyszer minden ok nélkül, lélektelenül kitették őket állásukból.
A tárca úgy látta, a legtöbb esetben a kérelmezők sürgős rehabilitálására van szükség. Foglalkoztak például Horváth László, a Kalapgyár volt főmérnöke ügyével is, akit 1952-ben azért bocsátottak el húszéves szolgálat után, mert nem vezetett be egy újítást. A minisztérium több vezetője szerint igazságtalanul, embertelenül bántak el vele. Hibát követett el ugyan, de az nem állt arányban a büntetésével.
Megfelelő beosztást ígértek Vázsonyi Tibornénak is, akit 1952-ben szintén elbocsátottak, és a pártból is kizártak. Akkor éberségének hiányára hivatkozva jártak el ellene, pedig csak személyes ellentét és az ebből fakadó rágalom miatt kapta a büntetést. Olyan is van azonban, aki kihasználva az alkalmat szépíteni akar a múltján. A Bőr és Cipőkellék Ellátó Vállalat egyik dolgozója azt kérte, helyezzék vissza osztályvezetői beosztásba, ám kiderült, hogy nem is volt előtte ilyen munkakörben – számolt be az MTI.
Zoom
Nagy Józsefné könnyűipari miniszter (MTI Fotó: Mező Sándor)
Szovjet olajos halat és különleges dzsemet ígérnek a vásárlóknak
A boltok választékának bővítéséért különböző új élelmiszerek érkeztek a Szovjetunióból. Az előző héten öt vagon olajos hal jött a testvéri országból, és a közeli napokban újabb szállítmányokat is vártak, különleges gyümölcskonzerveket, dzsemeket – írta az MTI.
A szentgotthárdi kaszagyár pengéi a melbourne-i olimpián
Felkeltették a sportszakemberek figyelmét is a szentgotthárdi kaszagyár kitűnő termékei. Fél évvel korábban a tatai edzőtáborban ankétot tartottak a gyár vezetői és több vívószakember, megbeszélték az elkészítendő pengék keménységét, súlyát, méretét.
A vívóválogatott keretének tagjai azután sűrűn látogattak az üzembe, és gyártás közben többször jó tanácsokkal látták el a tőrök és kardok készítőit. A sporteszközök kifogástalanul elkészültek, és azt közölték, a legjobb kétszázat még a héten útnak indítják az 1956-os olimpia színhelyére, az ausztráliai Melbourne-be – tudósított az MTI.
Zoom
Gerevich Aladár olimpiai bajnok kardvívó, a Melbourne-i XVI. Nyári Olimpiai Játékokon induló vívókeret tagja a nevezetes pengével (MTI Fotó/Magyar Fotó: Komlós Tibor)