Jön a hideg
A tél közeledtével az elmúlt évinél jobb az ellátás a fővárosi intézményekben a kazánok fűtéséhez szükséges daraszénből és brikettből, darabos és lengyel szénből, kokszból azonban még jelentős szállítmányokra várunk. Biztosítható lesz a szükséges tűzifamennyiség is.
A hivatalos fűtési idény október 15-én kezdődik, de ha az időjárás megköveteli, a budapesti egészségügyi intézményekben már előbb elkezdődik a fűtés.
Az iskolákban a tantermeket 18-21 fokosra kell felfűteni, kivéve a téli szünidőben, amely december 24-én kezdődik és január 20-ig tart.
Zoom
A téli fűtési szezonra készülve szenet pakolnak le a munkások a lovaskocsikról Budapest belvárosában, a Kígyó utcában
Túlhajszolták a munkásnőket
A dolgozókat jogosulatlanul túlóráztató gyárak akadtak fent a Textil- és Ruházatipari Dolgozók Szakszervezetének ellenőrzésein.
A Textilfestőgyárban, a Győri Textilművekben és a Pamutkikészítő Gyárban találtak visszaéléseket, amik miatt az igazgatók ellen fegyelmi eljárást indítottak.
A fegyelmi bizottság figyelembe vette, hogy a Textilfestő és a Győri Textilművek igazgatója általában a legmesszebbmenően védte a dolgozók érdekeit, most azonban rendkívül nehéz körülmények játszottak közre a túlóráztatás idején: például az, hogy igen keresett hiánycikk gyártására volt szükség sürgős rendelésre.
Zoom
„Spulniznak” a szövőnők – a szállító gyári fonaltartó orsókról a szövőgépek cérnaorsóira tekercselik át a fonalat a Soroksári Textilgyárban
Épül az atomreaktor Csillebércen
A csillebércen létesülő atomreaktor teljes műszaki felszerelését és a terveket is a Szovjetuniótól kapjuk, habár az utóbbihoz nagy segítséget nyújtottak magyar szakemberek is.
A reaktorhoz szükséges berendezések java részét az év végére, a fennmaradó részt pedig legkésőbb fél éven belül, tehát március végére szállítja a Szovjetunió. A gépek és a műszerek első tétele már néhány héttel ezelőtt megérkezett.
Zoom
Halászi Jenő Ybl-díjas építészmérnök a csillebérci atomreaktorral összeépített Magkémiai és Magfizikai Kutató Intézet tervezésén dolgozik az Iparterv Ipari Épülettervező Vállalatnál
Csoportos karambol történt figyelmetlenségből
Brammer Jenő földművesszövetkezeti felvásárló Lábatlan és Nyergesújfalu között szabálytalanul előzött motorkerékpárjával és beleszaladt a svájci követség egyik gépkocsijába. Ezt az autót féktávolságon belül követte a svájci követség másik gépkocsija, amely így nekiszaladt a hirtelen fékező járműnek.
Brammer Jenőt és a svájci autók két utasát súlyos, életveszélyes állapotban a dorogi állami kórházba szállították.
(MTI)