A minisztérium mossa kezeit Rajk ügyében
Molnár Erik igazságügyminiszter sajtótájékoztatóján arról beszél, hogy hivatalát semmiféle felelősség nem terheli a Rajk László elleni és a többi ismert politikai perrel kapcsolatban. Mint mondja, ezeket a pereket olyan szervek folytatták le, amelyek felett akkor az igazságügy-minisztérium semmiféle felügyeletet nem gyakorolt, ahogyan a bírói eljárás felett sem.
Azokat a bírákat azonban, akik az ismert politikai perekben eljártak, leváltották – fűzi hozzá a miniszter, azt állítva: a bírák kész anyagot kaptak a tárgyalásokhoz, amelyek formailag teljesen korrektnek látszottak. A vádlottak pedig a tárgyaláson fenntartották beismerő vallomásukat, így „nem egyszerű dolog” eljárni az érintett bírákkal szemben.
Zoom
1949. szeptember 20-án készült felvétel, melyen Rajk László volt külügyminisztert (j2) dr. Szőnyi Tiborral szembesítik a Népbíróságon, ügyük tárgyalásán, Budapesten
A víz vitte a házat, az állam a támogatást
Megvonják az állami támogatást azoktól a bogyiszlóiaktól, akik az árvíz után illetéktelenül építették újjá házaikat.
A tavaszi árvíztől leginkább sújtott településen 685 lakhatatlanná vált családi házból eddig több mint kétszázat helyreállítottak és számos új házat építettek. Az Állami Ellenőrzés Minisztériumának vizsgálata azonban kiderítette, hogy az újjáépítés során számos visszaélés is történt: a helyi tanács negyven olyan ház építésére adott engedélyt, amelyek tulajdonosai erre nem jogosultak.
Zoom
Bogyiszló lakói a tavaszi árvíz utáni helyreállítási munkálatok közben. A dunai jeges ár pusztítása előtt 937 ház volt Bogyiszlón, ebből 435 házat újonnan kellett felépíteni, 320-on pedig helyreállítási munkát végezni
Különleges műanyagvekkerek készülnek
Új típusú, különleges, műanyagházas ébresztőórákkal bővül a Magyar Optikai Művek termékválasztéka. Az igen tetszetős kivitelezésű órákat öt különféle formában és változatos színekben gyártják majd. A mintapéldányok nemrég készültek el, várhatóan jövőre kerülnek a szaküzletekbe az első megvásárolható példányok.
A szintén újdonságnak számító, úgynevezett nyolcnapos szobaóra mintapéldányai is elkészültek, a gyártásuk 1957-ben kezdődhet.
Zoom
A Magyar Optikai Művek munkásnői szállítás előtt ellenőrzik az ébresztőórákat
(MTI)