Börtönbe küldik a tanácstitkárt
A Somogy megyei Kuntelep községben több jogtalan földhasználói tevékenységre derült fény. A tartalék-földek egy részét ilyen módon művelők semmilyen állami kötelezettségüknek nem tettek eleget.
Minderről a helyi tanácsnak is tudomása volt, sőt, a tanács titkára maga is jogtalanul használt másfél hold szántót. Őt a nagyatádi bíróság tisztségéből eltávolította és öthavi börtönbüntetésre ítélte.
A kisebb földek jogtalan használóit az elmaradt bér kifizetésére kötelezték.
Jön az első takarékszövetkezet
Mintegy ötszáz dolgozó paraszt és kisiparos jött össze a dunaföldvári Kossuth Művelődési Otthonban, hogy megalakítsa az ország első takarékszövetkezetét.
Az ülésen Lindinger Imre, a hely földművesszövetkezet elnöke ismertette a takarékszövetkezet célját és jelentőségét, miszerint a dolgozó parasztság régi kívánsága, hogy a községben olyan szövetkezet jöjjön létre, ahová a lakosok betehetik felesleges pénzüket és ahonnan kisebb hiteleket tudnak felvenni.
Mivel ugyanis a volt községi hitelszövetkezet megszűnt, nem volt hová fordulniuk a község lakóinak, ha valamilyen okból néhány száz forintra a szükségük volt.
Zoom
Bohrovics János, Simon Imre, Horváth Jánosné, Csizmadia György és Gászler Sándor, az ország első takarékszövetkezetének alapító tagjai beszélgetnek a megalakulási ünnepségen Dunaföldváron
Jugoszláv kommunistákkal tárgyal az MDP
A Magyar Dolgozók Pártja (MDP) Központi Vezetőségének küldöttsége Belgrádba utazik a Jugoszláv Kommunisták Szövetsége Központi Bizottságának küldöttségével folytatandó megbeszélésekre.
A magyarországi küldöttség tagja Gerő Ernő első titkár, valamint Apró Antal, Hegedűs András, Kádár János és Kovács István, az MDP Politikai Bizottságának tagjai.
A küldöttség búcsúztatására a Keleti Pályaudvaron megjelent a párt és a kormány vezetőségének több tagja.
Zoom
Joszip Broz Tito jugoszláv köztársasági elnök (j) beszélget Gerő Ernővel, a Magyar Dolgozók Pártja Központi Vezetőségének első titkárával (b) és Hegedűs Andrással, a Minisztertanács elnökével (k) a Jugoszláviába látogató magyar kormányküldöttség tiszteletére rendezett fogadáson a belgrádi magyar nagykövetségen. A háttérben Kovács István, az MDP Politikai Bizottságának tagja (j2) látható
(MTI)