Utazni, vagy nem utazni?
A vasfüggönyt, a szovjet elnyomás egyik fő eszközét és szimbólumát most már nyíltan is döngetni kezdik Magyarországon. A Szabad Nép, a párt hivatalos lapja a múlt héten azt javasolta, hogy a kormány adjon útlevelet minden 18. évét betöltött magyar állampolgárnak, aki külföldre akar utazni. Szabad ország, szabad polgárai és felnőtt népe vagyunk; jogunk van szabadon utazni, ahová akarunk – ez volt a Szabad Nép cikkének lényege. A Szabad Ifjúság ugyanakkor azt jelentette, hogy a kormány a szabad országokba történő utazás helyett még a szovjet blokkhoz tartozó országokba való utazást is tovább korlátozta.
Zoom
Külföldre utazók várják, hogy leadhassák útlevél és vízumkérelmeiket az Idegenforgalmi Beszerzési Utazási és Szállítási Vállalat (IBUSZ) Bulcsú utcai utazási irodában 1956 augusztusában
A diplomaták utazhatnak
Ismét utazhatnak a diplomaták. Megszünteti ugyanis a Minisztertanács az idegen államok külügyi szerveinek Magyarország területén tartózkodó tagjaira és a velük egy elbírálás alá eső személyekre vonatkozó, korábban érvényben lévő utazási korlátozásokat. Ezentúl a magyar állampolgárokra vonatkozó szabályok érvényesek rájuk is.
Befutott a szénszállítmány
Ismét teljes fűtőértékű gázt kapnak a budapesti háztartások. Szénhiány miatt az elmúlt néhány napban a szokásosnál kisebb fűtőértékű gázt kaptak a budapesti fogyasztók. A külföldi szénszállítmányok lehetővé tették a fűtőérték megjavítását. Vasárnap reggeltől újra négyezer kalóriás gázt szolgáltatnak a háztartásoknak.
Zoom
Luncz József gázszerelő beállítja a gázrezsót Hefkó Lászlónénak Budapesten, az albertfalvai lakótelep K 3-as épületének egyik lakásában
Visszatért Ordas
Ordas Lajos rehabilitálásával foglalkozott a Time. A lap azt írta: Ordas püspök Magyarország népét megszállás idején az ellenállási mozgalom egyik résztvevője volt. Ordas később ellenezte az egyházi iskolák államosítását. A közéletbe visszatérő püspök közismerten kemény harcos.
Zoom
Dr. Ordas Lajos püspök (j) a Bécsikapu téri evangélikus templomban, Thuróczy Zoltán püspök hivatalba iktatásán
(MTI)