Mi történt hatvan évvel ezelőtt? Korabeli hírügynökségi anyagok a szabadságharc előtti Magyarországról.
Fogadás a brigádosoknak
Fogadást tartott a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa a spanyolországi Nemzetközi Brigádok magyar és hazánkban tartózkodó külföldi harcosainak tiszteletére az Országházban. A fogadáson a párt és a kormány vezetői közül jelen volt Erdei Ferenc, Hidas István, Kiss Károly, Marosán György, Bata István és Rónai Sándor. Részt vett a fogadáson Nagy Dániel, az Elnöki Tanács elnökhelyettese, Kristóf István, az Elnöki Tanács titkára, az MDP Központi Vezetősége, a Minisztertanács, az Elnöki Tanács, a Hazafias Népfront Országos Tanácsának számos tagja, a politikai, a gazdasági és a kulturális élet vezető személyiségei, valamint a tábornoki kar több tagja.
Zoom
A spanyolországi kommunista Nemzetközi Brigádok megalakulásának 20. évfordulója emlékére a Magyar Önkéntes Honvédelmi Szövetség (Möhosz) partizántagozata koszorúzási ünnepséget rendezett a Hősök emlékművénél Budapesten, 1956. október 21-én (MTI Fotó: Mező Sándor)
Világháborús bomba ölt meg egy gyereket
Halálos szerencsétlenség történt a Komárom megyei Bajna községben. A délutáni órákban bajnai iskolás gyermekek a Rigósberek elnevezésű erdőrészen marhákat legeltettek. Az egyik 12 éves fiú egy a háborúból visszamaradt ismeretlen gyártmányú aknát talált. Piszkálni kezdte, amikor a bomba felrobbant, a gyermeket pedig darabokra tépve egy kiszáradt patak medrébe vetette.
Nincs megegyezés szuezi ügyben
Az angol és a francia kormány folytatja a Biztonsági Tanács szuezi határozatának megkerülését célzó lépéseit. Anglia és Franciaország most azt követeli Egyiptomtól, hogy terjesszen elő “új javaslatokat”, holott Egyiptom már tett határozott javallatokat arra vonatkozólag, hogy folytassanak tárgyalásokat a szuezi kérdés rendezéséről.
Állatfigurák kekszből
A Győri Keksz- és Ostyagyár november elején kezdi meg a hal, a csiga és egyéb állatformájú kekszek gyártását. Az új süteményeket egykilós dobozokban hozzák majd forgalomba karácsonyra. A tervek szerint exportálnak is belőlük.
Zoom
Győr, 1957. november 21. Egy munkásnő felügyelete mellett haladnak a gyártósoron a csokoládébevonatú, fondant mikulásfigurák a Győri Keksz- és Ostyagyárban (MTI Fotó: Balassa Ferenc)
(MTI)