Elvágták a világtól a magyar fővárost
Megszakadt mindennemű telefonos összeköttetés Budapest és a külföld között – erősíti meg az AFP a hírlapi tudósítók még 24-én tett észrevételeit. A sajtóügynökségek általában a budapesti rádió adásai nyomán és diplomatáik útján jutnak információkhoz a magyar forradalommal összefüggésben.
Zoom
Budapest, 1956. április 23. Titkárnő telefonál a Magyar Távirati Iroda szerkesztőségében
Azt MTI belföldi hírei között arról számol be, hogy csütörtökön reggel megindult a belföldi távolsági telefonforgalom, a postahivatalok pedig rendben megkezdték működésüket.
Kádár váltja Gerőt
A londoni rádió kommentátora szerint a magyarországi forradalomról szólva az első megnyilatkozásnak a rádióban a részvét hangján kell Magyarország felé szállnia. “Sok magyar vér folyt ebben a harcban egy rideg államhatalom és a megmentésére akcióba lépett orosz csapatok fegyvereitől, (…) az áldozatok (azonban) nagy eredményeket értek el” – idézi a Magyar Távirati Iroda bizalmas jelentése a londoni rádiót, amely arról is beszámol, hogy az egyik eredmény Gerő Ernő megbuktatása volt.
A felelősség legnagyobb részt mindazért, ami kedd óta történt, Gerő Ernőt terheli – szögezi le a kommentátor, aki szerint az, hogy a Gerő beszéde nyomán kipattant fegyveres felkelés letörésére orosz csapatokat hívtak, lehetett Gerő, de lehetett Nagy Imre kezdeményezése is.
Zoom
Budapest, 1956. október 23. Gerő (Singer) Ernő, a Magyar Dolgozók Pártja Központi Vezetőségének első titkára (b) száll le a vonatról az október 15-én Jugoszláviába utazott magyar kormányküldöttség hazaérkezésekor a Nyugati pályaudvaron
Egy későbbi híradásában az angol rádió arról tájékoztat, hogy a Parlament közelében hatalmas tömeg skandálta: Le Gerővel, ki az oroszokkal!
Az MTI ezen a napon hírül adja, hogy Gerőt a Központi Vezetőség felmentette első titkári tiszte alól, és helyére Kádár Jánost nevezte ki. A budapesti rádió szerint a bejelentésre a nép az utcára tódult és éljenzett.
Folynak a harcok Budapesten – és már vidéken is
A londoni rádió hírei arról szólnak, hogy délelőtt még mindig nagyszabású harc folyt a magyar fővárosban. Az országház előtti téren a szemtanúk beszámolója szerint három szovjet harckocsi megadta magát a tüntetőknek és kitűzte a magyar zászlót, a rádiószékház közelében pedig a felkelők kényszerítettek megadásra egy szovjet harckocsit.
Egyes hírek szerint az egyik incidens során a magyar hadsereg tíz harckocsijának legénysége rokonszenvének adott kifejezést a tüntetők iránt. Az államvédelmi szervek agyonlőtték az ezredesi rangban lévő parancsnokot és egy főhadnagyot.
Zoom
Budapest, 1956. október 26. A szabadságharc egyik áldozatának zászlóval letakart holtteste a Tanács (1991-től Károly) körúton

Az AP azt jelenti, hogy még szerdán a kora reggeli órákban szovjet csapatokkal megrakott tehergépkocsik érkeztek a magyar fővárosba, amelyek nehézlövegeket is hoztak magukkal. A csütörtöki harcok során szovjet tankok lövésekkel szétzavartak egy nagy tömeget a Parlament közelében, majd visszavonulásra kényszerítettek több felkelőket segítő harckocsit.
Diplomaták jelentései szerint nem csak a fővárosban, hanem Debrecenben, Szolnokon és Szegeden is folynak a harcok, és országszerte forradalmi tanácsokat állítottak fel.
Kigyulladt a Nemzeti Múzeum
A budapesti tűzoltó-parancsnokság arról tájékoztatja az MTI-t, hogy az „ellenforradalmi fegyveres bandák garázdálkodásuk során” csütörtökön több középületet, lakóházat és áruházat felgyújtattak, a Nemzeti Múzeumnál pedig az „ellenforradalmi erők elleni küzdelem során” négy estben keletkezett tűz.
Zoom
Budapest, 1956. október 25. A Kálvin tér felől fekete és nemzeti színű zászlóval halad a Kossuth téri sortűz ellen tiltakozó gyászmenet a Múzeum körúton a Nemzeti Múzeum előtt az 1956-os forradalom idején
A tűzoltóságnak ezeket sikerült elfojtania – annak ellenére, hogy a múzeum környékén ekkor komoly tűzharcok folytak.
(MTI)