A magyar vezetés a gazdasági retorzióktól félve tesz úgy, mintha nem lennének itt orosz hírszerzők - állítja a Financial Times. A lap a bőnyi rendőrgyilkosság kapcsán ír az oroszok magyarországi tevékenységeiről.
A magyar "szélsőjobb" és Moszkva kapcsolatáról ír a Financial Times. A brit üzleti napilap budapesti tudósítója az októberi bőnyi rendőrgyilkosság után felröppent hírekről ír, megjegyezve: az utóbbi időben több olyan esemény is történt Magyarországon, amelyek "bizonyítják", Moszkva az itteni szélsőségeseket támogatja.
A bőnyi támadás után az orosz szálat az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága is zárt ülésen vizsgálta. A lap ezt is felidézi, ahogy azt is, a Győrkös István (a lap tévesen Győrkös István vezette Magyar Nemzeti Arcvonalról ír - a szerk.) hogyan került kapcsolatba az orosz titkosszolgálatokkal. Megszólal Dezső András is, az Index - titkosszolgálati ügyekben feltűnően jól értesült - újságírója szerint nem klasszikus kémkedésről van szó ebben az esetben, inkább a sajtó, a közvélemény és a politikai rendszer manipulálásáról.

A cikk megjegyzi: elemzők furcsállják, hogy Magyarország – a régió országai közül szinte egyedüliként – egyetlen oroszt sem tiltott ki kémkedés gyanújával 2010 óta. Pedig Budapest „kis Moszkvává” vált a százával itt lévő orosz kémek miatt – idézi a lap Gyurcsány Ferenc jól elszámoltatott kormányfőt.
A Financial Times szerint a nemzetbiztonsági szolgálatoknál is feszültségeket okoz a helyzet. A cikk szerint a "militánsok orosz támogatásáról" évek óta tudnak, mégsem léptek, mivel tartottak attól, hogy az a "Moszkva-barát kormány" számára negatív gazdasági következményekkel járna. A szerző nem csak a földgázszállítást és a Paks II beruházást említi, de azt is felidézi, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szívélyes viszonyt ápoló Orbán Viktor az egyik hangos ellenzője volt az Oroszország elleni gazdasági szankciók bevezetésének.
A cikk idézi Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert is, aki szerint „ha az oroszokkal akarod megosztani az aggályaid, azt csak bölcsen és erősen alátámasztva teheted meg.”
(HVG - Financial Times nyomán)