2018. szeptember 20., csütörtök, Friderika napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
21:28 Weber az Európai Tanács elé vinné a magyar ügyet20:45 Az ország legnagyobb naperőműve épül meg Bükkábrányban19:50 Dúró a badacsonyi gyilkosságról és a cigány-magyar feszültségről szólalt fel, a Jobbik-frakció kivonult18:56 Több ezer idlíbi tért vissza otthonába18:53 Nem csak a lengyelek, a bolgárok is megvétóznák a magyarellenes EU-szankciókat18:32 Petőváry Zsolt szerint tönkre akarják tenni az életét18:23 Orbán Salzburgban: ragaszkodunk a határvédelem jogához18:05 Tusk rendkívüli EU-csúcsot hív össze a Brexit miatt17:20 Megkezdték a Magyarországgal szembeni eljárást17:00 A baráti román kormány a nemzeti összetartozásra emlékező székely iskola tanárainak további meghurcolását javasolja16:42 Fletóék ellenálltak, a fasiszta hordók pedig csúnyán megkapták a magukét16:13 Bekérették Spanyolország budapesti nagykövetét15:46 Két hétre lezárják a Déli pályaudvart októberben15:21 Vizsgálatot indítottak a Tesla ellen14:50 Tarlós állítólag mégis újrázna jövőre
24 óra legolvasottabbjai

Lapszemle ::

Szemle: csőd szélén az NPD, nem akar török tagállamot a CDU

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ismerteti a CDU EP-választási programját, mely Horvátország felvétele után egyelőre nem kíván újabb tagokat felvenni az EU-ba. A Focus az NPD növekvő pénzügyi problémáiról tudósít.
Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (faz.net)
A konzervatív német napilap vasárnapi kiadásában A CDU elutasítja Törökország belépését című cikkében foglalkozik a kereszténydemokraták EP-kampányával. Az eddigi EU-bővítések dicsérete után, melyek Németországnak jelentős „politikai és gazdasági hasznot” hajtottak, a CDU ideiglenesen a további kiterjesztések leállítását követeli. A közösség néhány éven belüli 15-ről 27 államra történő bővítése hatalmas erőfeszítéseket követelt, „ezért a CDU támogat egy konszolidációs időszakot, ahol az identitás megerősítése és az európai intézmények előnyt élveznek a további bővítésekkel szemben”. Ez alól a szabály alól csak Horvátország jelenthet kivételt.
A CDU elutasítja Törökország belépését az EU-ba. A tagjelölt államoknak minden feltételt teljesíteniük kell, mint például a véleményszabadságot, a férfiak és nők egyenlőségét, kisebbségvédelmet és a vallásszabadságot. „Mi Törökország különleges partnerségét tartjuk az EU-ban a helyes megoldásnak” – áll a CDU programjában.
A CDU az EU teljesítőképességére számít a jelenlegi pénzügyi és gazdasági válságban. A párt hosszú ideig elvi alapon elutasította az összeurópai bankfelügyelet gondolatát, mondván, ezt Németország nemzeti alapon sokkal jobban meg tudja oldani, de többek között a Hypo Real Estate hatalmas írországi veszteségei jelentős véleményváltozásról gondoskodtak: „Hosszú távon egy európai bankfelügyelet felépítését követeljük” – áll most a CDU EP-választási programjában, melyben személyügyi döntéseket is meghozott. Például azt követelik, hogy José Manuel Barroso, az uniós bizottság elnöke egy újabb ciklust töltsön ki – jelenlegi mandátuma ugyanis októberben lejár.
Az európai választások eredményének a CDU elvárásai szerint tükröződnie kell a bizottság összetételében is: „A CDU-nak és a CSU-nak a németországi EP-választásokon aratott győzelmét követően a német biztosnak a CDU-ból kell kikerülnie” – áll a programban. Jelenleg Günter Verheugen, az SPD politikusa a bizottság német tagja.
Focus (focus.de)
A müncheni hírmagazin Több ellenfél, mint pénz című írásában elemzi Németország Nemzeti Demokrata Pártjának (NPD) pénzügyi válságát. A német városokban több mint hatezren tüntettek a hazafias NPD felvonulásai ellen. Ez nemsokára feleslegessé válhat, ugyanis a pártot a csőd fenyegeti. Osnabrückben szombaton 170 NPD-szimpatizáns ünnepelte a Varus-csata 2000. jubileumát. A tüntetők élén többek között felvonult Udo Pastörs, a mecklenburg-előpomerániai tartományi gyűlés frakcióvezetője és Andreas Molau, az NPD alsó-szászországi vezetőhelyettese. Pastörs az NPD országos elnökjelöltje, míg Molau a jelenlegi elnök, Udo Voigt tanácsadója. Ezzel szinte egyidőben mintegy 5500 "tarka német" tüntetett az NPD ellen. A történelmi piactéren megrendezett tüntetés békés volt, de délután már összecsaptak a belvárosban a rendőrök és a baloldali anarchisták. Két rendőr megsebesült. A rendőrség 21 személy ellen indított nyomozást, többek között a közrend elleni vétség és testi sértés miatt. Hét személyt ideiglenesen őrizetbe vettek, több mint 2000 rendőrt vetettek be.
Egy másik tüntetés 250 nemzeti radikális dessaui demonstrációja ellen irányult. Az NPD szimpatizánsai a szövetségesek 1945. március 7-i Dessau elleni légitámadásáról kívántak megemlékezni. Akkor a város több mint 90 százaléka megsemmisült, s a civil lakosság áldozatainak számát 1000 főre becsülik. Rájuk este emlékeztek meg a lakosok a dessaui Szent Pál-templomban.
Közel 350-en tüntettek szombaton Kasselben a „Szebben élni nácik nélkül” mottó alapján az NPD betiltásáért. A tüntetők felhívása szerint „világos és látható jelzést kívántak küldeni a jobboldal ellen”. Stefan Körzell, a Német Szakszervezeti Szövetség (DGB) észak-hesseni vezetője az NPD-t bűnöző szervezetnek nevezte és betiltását követelte.
Mindeközben az NPD pénzügyi helyzete egyre drámaibb. Az egyik lap idézte egy NPD-s ügyvédnek a berlini közigazgatási bírósághoz írott levelét, melyben kifejti, hogy a párt az állami támogatás nélkül „politikai létében fenyegetett”. A pártapparátus fenntartásának havi költségei elérik a 110 000 eurót, míg a tagdíjakból csak 30 000 euró érkezik. Közben a Bundestag-igazgatáshoz elküldött hibás beszámolók miatt több mint 300 000 euró állami támogatás kifizetését is felfüggesztették.
(MNO korrigálva)

 Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2018 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready