A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ismerteti a CDU EP-választási programját, mely Horvátország felvétele után egyelőre nem kiván újabb tagokat felvenni az EU-ba. A Focus az NPD növekvő pénzügyi problémáiról tudósit.
Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (faz.net)
A konzervativ német napilap vasárnapi kiadásában A CDU elutasitja Törökország belépését cimű cikkében foglalkozik a kereszténydemokraták EP-kampányával. Az eddigi EU-bővitések dicsérete után, melyek Németországnak jelentős „politikai és gazdasági hasznot” hajtottak, a CDU ideiglenesen a további kiterjesztések leállitását követeli. A közösség néhány éven belüli 15-ről 27 államra történő bővitése hatalmas erőfeszitéseket követelt, „ezért a CDU támogat egy konszolidációs időszakot, ahol az identitás megerősitése és az európai intézmények előnyt élveznek a további bővitésekkel szemben”. Ez alól a szabály alól csak Horvátország jelenthet kivételt.
A CDU elutasitja Törökország belépését az EU-ba. A tagjelölt államoknak minden feltételt teljesiteniük kell, mint például a véleményszabadságot, a férfiak és nők egyenlőségét, kisebbségvédelmet és a vallásszabadságot. „Mi Törökország különleges partnerségét tartjuk az EU-ban a helyes megoldásnak” – áll a CDU programjában.
A CDU az EU teljesitőképességére számit a jelenlegi pénzügyi és gazdasági válságban. A párt hosszú ideig elvi alapon elutasitotta az összeurópai bankfelügyelet gondolatát, mondván, ezt Németország nemzeti alapon sokkal jobban meg tudja oldani, de többek között a Hypo Real Estate hatalmas irországi veszteségei jelentős véleményváltozásról gondoskodtak: „Hosszú távon egy európai bankfelügyelet felépitését követeljük” – áll most a CDU EP-választási programjában, melyben személyügyi döntéseket is meghozott. Például azt követelik, hogy José Manuel Barroso, az uniós bizottság elnöke egy újabb ciklust töltsön ki – jelenlegi mandátuma ugyanis októberben lejár.
Az európai választások eredményének a CDU elvárásai szerint tükröződnie kell a bizottság összetételében is: „A CDU-nak és a CSU-nak a németországi EP-választásokon aratott győzelmét követően a német biztosnak a CDU-ból kell kikerülnie” – áll a programban. Jelenleg Günter Verheugen, az SPD politikusa a bizottság német tagja.
Focus (focus.de)
A müncheni hirmagazin Több ellenfél, mint pénz cimű irásában elemzi Németország Nemzeti Demokrata Pártjának (NPD) pénzügyi válságát. A német városokban több mint hatezren tüntettek a hazafias NPD felvonulásai ellen. Ez nemsokára feleslegessé válhat, ugyanis a pártot a csőd fenyegeti. Osnabrückben szombaton 170 NPD-szimpatizáns ünnepelte a Varus-csata 2000. jubileumát. A tüntetők élén többek között felvonult Udo Pastörs, a mecklenburg-előpomerániai tartományi gyűlés frakcióvezetője és Andreas Molau, az NPD alsó-szászországi vezetőhelyettese. Pastörs az NPD országos elnökjelöltje, mig Molau a jelenlegi elnök, Udo Voigt tanácsadója. Ezzel szinte egyidőben mintegy 5500 "tarka német" tüntetett az NPD ellen. A történelmi piactéren megrendezett tüntetés békés volt, de délután már összecsaptak a belvárosban a rendőrök és a baloldali anarchisták. Két rendőr megsebesült. A rendőrség 21 személy ellen inditott nyomozást, többek között a közrend elleni vétség és testi sértés miatt. Hét személyt ideiglenesen őrizetbe vettek, több mint 2000 rendőrt vetettek be.
Egy másik tüntetés 250 nemzeti radikális dessaui demonstrációja ellen irányult. Az NPD szimpatizánsai a szövetségesek 1945. március 7-i Dessau elleni légitámadásáról kivántak megemlékezni. Akkor a város több mint 90 százaléka megsemmisült, s a civil lakosság áldozatainak számát 1000 főre becsülik. Rájuk este emlékeztek meg a lakosok a dessaui Szent Pál-templomban.
Közel 350-en tüntettek szombaton Kasselben a „Szebben élni nácik nélkül” mottó alapján az NPD betiltásáért. A tüntetők felhivása szerint „világos és látható jelzést kivántak küldeni a jobboldal ellen”. Stefan Körzell, a Német Szakszervezeti Szövetség (DGB) észak-hesseni vezetője az NPD-t bűnöző szervezetnek nevezte és betiltását követelte.
Mindeközben az NPD pénzügyi helyzete egyre drámaibb. Az egyik lap idézte egy NPD-s ügyvédnek a berlini közigazgatási birósághoz irott levelét, melyben kifejti, hogy a párt az állami támogatás nélkül „politikai létében fenyegetett”. A pártapparátus fenntartásának havi költségei elérik a 110 000 eurót, mig a tagdijakból csak 30 000 euró érkezik. Közben a Bundestag-igazgatáshoz elküldött hibás beszámolók miatt több mint 300 000 euró állami támogatás kifizetését is felfüggesztették.
(MNO korrigálva)