Binjámin Ben-Eliézer korábbi izraeli hadügyminiszter havi 25 ezer dolláros juttatásért éveken keresztül volt Huszni Mubárak elnöki tanácsadója, olvasható a megbuktatott egyiptomi elnök önéletrajzi könyvéből részleteket közlő Ruz el-Júszuf kairói napilapban. Ben-Eliézer viszont a minap kijelentette, hogy a zsidó állam számára a legmegfelelőbb egyiptomi elnök Omár Szulejmán volt titkosszolgálati miniszter lenne.

Binjámin Ben-Eliézer
Omár Szulejmán volt hosszú ideig Egyiptomban az arab tavasz által elsöpört Huszni Mubárak titkosszolgálatokat felügyelő minisztere. A mindenkori izraeli kormányokkal, de leginkább a Moszád és más zsidó titkosszolgálatokkal Szulejmán tartotta a rendszeres és a legszorosabb kapcsolatot. Sokszor rándult át a szomszédos Izraelbe, s miután jó kapcsolatot épített ki az ottani legfelsőbb vezetéssel, általában ő bonyolította le suba alatt az egyes arab országok és a zsidó állam közti egyezségeket, alkudozásokat. A többi arab országban nagyon jól tudtak Szulejmán közvetítő szerepéről, ám a saját érdekeiket szem előtt tartva nem szóltak semmit.

Omár Szulejmán és Cipi Livni
Huszni Mubárak elnök megbuktatása, majd bíróság elé állítása sem zavarta Omár Szulejmánt, az egykori titkosszolgálati minisztert abban, hogy jelöltként induljon a soron következő egyiptomi elnökválasztáson. Szulejmán rövidebb ideig még a nagyfőnök, Mubárak helyettese is volt a kairói Elnöki Palotában. A tavalyi népfölkelés világi támogatói, de leginkább a legutóbbi parlamenti választásokat megnyert Muszlim Testvérek enyhén szólva nem kedvelik a volt titkosszolgálati minisztert, s néhány nappal ezelőtt még a meggyilkolását is kilátásba helyezték arra az esetre, ha tovább folytatja az elnökválasztási kampányt.

Omár Szulejmán támogatói Kairóban
Az egyiptomi elnökválasztásba tegnap váratlanul beleszólt Binjámin Ben-Eliézer izraeli munkapárti parlamenti képviselő, aki korábban volt a zsidó állam hadügyminisztere és nemzeti infrastruktúra minisztere is. Az iraki Baszrában született Ben-Eliézer volt Mubárak puszipajtása, s a másik hadügyminiszterhez, Éhud Bárákhoz hasonlóan szinte hazajárt az egyiptomi elnök palotájába. Az izraeli hadsereg rádióállomásának (Gáléj Cáhál – גלי צה'ל) adott nyilatkozatában a baráti körében eredeti arab előnevén csak Fuádnak (فؤاد ) becézett Ben-Eliézer a lehető legtöbbet ártott az elnöki székre ácsingózó Omár Szulejmánnak azzal a kijelentésével, hogy Izrael számára ő lenne a legjobb egyiptomi elnök. Mondanunk sem kell, hogy az Egyiptomban amúgy is közutálatnak „örvendő” Szulejmán politikai ellenfelei az elmúlt két napban minden lehetséges fórumon megismétlik az izraeli politikus mondását.

Ben-Eliézer és Huszni Mubárak
De ezzel még nincs vége a Binjámin Ben-Eliézer izraeli politikus és a volt egyiptomi legfelsőbb vezetés közti románcról szóló híreknek. A Ruz el-Júszuf című kairói napilap körülbelül egy hónappal ezelőtt elkezdett részleteket közölni Huszni Mubárak nemrégiben napvilágot látott önéletrajzi könyvéből, amelyben a volt elnök több helyütt is visszaemlékezik az izraeli politikusokkal ápolt kapcsolatára. Mubárak leírja, hogy igen jó volt a viszonya Binjámin Ben-Eliézerrel, akivel mindkettőjük anyanyelvén, arabul szokott társalogni. Állítása szerint egykoron évekig a személyes tanácsadója is volt, s ezért havi 25 ezer dollárt fizetett neki az egyiptomi állami költségvetésből. Izraeli újságírók megkérdezték Ben-Eliézert, hogy mi a véleménye a Mubárak könyvében olvasható érdekes információról. Az izraeli politikus erre azt válaszolta, hogy ostobaság az egész, s egyáltalán nem érti, miért írt le ilyesmit Mubárak.
Hering József – Kuruc.info