Az Alkotmánybíróság (AB) – két napon belül – két gyülekezési joggal kapcsolatos (többek szerint egymásnak ellentmondó) döntést is hozott, mindkét ügyben mulasztásos alkotmánysértést állapítva meg, s ezért az 1989. óta lényegi elemeiben változatlan Gyülekezési törvény (Gytv.) módosítására kötelezte az Országgyűlést (Trócsányi László igazságügyi miniszter és don Pintér még aznap be is jelentették, hogy új gyülekezési törvényt készítenek elő).
Az ügyek fő motívuma az alapjogok ütközése (kollíziója), amelynek feloldása a testület szerint a hatályos Gytv.-ben nincs kellően szabályozva, noha az AB már számtalan esetben foglalt állást ez ügyben, megfelelő iránymutatással látva el a jogalkalmazókat (rendőrség, közigazgatási bíróságok), amelyet a címzettek – a jelen ügyek tanúsága szerint – igyekeztek figyelmen kívül hagyni, hogy a feléjük megfogalmazott vagy sugallt politikai elvárásoknak megfeleljenek.
Zoom
Ezt (többek közt) az állampolgári jogok országgyűlési biztosa is többször – természetesen eredménytelenül – észrevételezte. Elég jól látható és igazolható – olvashatjuk már az ombudsman OBH 4435/2006. számú jelentésében is –, hogy a gyülekezési joggal kapcsolatos bejelentések, illetve a be nem jelentett demonstrációk értékelésében és kezelésében a rendőrség bizonytalan, és a dolog természeténél fogva nem alkotmányossági megfontolásokat, hanem politikai kockázatokat mérlegel döntései meghozatalakor (IV. 1. pont). Az országgyűlési biztos AJB 6630/2009. számú jelentésében azt is kénytelen volt megállapítani, hogy az egyes rendezvények bejelentésének elbírálása előtt, annak remélt, vagy kívánt eredményére vonatkozó nyilatkozatokban megfogalmazott, vagy vélt elvárások bizonytalan jogalkalmazási kényszerhelyzetbe hozzák rendőrséget, amely egyfelől a jogi szempontokon túlmutató megfelelési kényszer kialakulásához vezethet, másfelől számos további alapvető joggal összefüggő visszásság veszélyét hordozza magában (V. pont).
Ez a megfelelési kényszer – ami a jogot a politikai szolgálóleányává silányítja – az évek során szakmaiatlan, hajuknál fogva előrángatott joghelyekkel teletűzdelt, izzadságszagú logikai bukfencekkel ékes tiltó határozatok sorát eredményezte, melyekben készítőiknek nem sok öröme telt (mintha a sebészt arra kényszerítenék, hogy a koponyában keresse a beteg vakbelét). A határozatok felülvizsgálatára jogosult közigazgatási bíróságok ugyanezen megfelelési kényszertől vezetve – kevés, de annál tiszteletreméltóbb kivétellel – készségesen hagyták helyben a nyilvánvalóan törvénysértő határozatokat, amelyeket aztán – évek múltával – az Alkotmánybíróság semmisített meg. Ez az aktus azonban a rendezvény adott helyen és időben történő megtartását értelemszerűen nem tette lehetővé, csupán erkölcsi és jogi elégtételként szolgálhatott a gyülekezési jog gyakorlásában meggátolt kérelmezőknek („Pelikán elvtárs, önt rehabilitálni fogják!”). Mindez olyan hatósági gyakorlat kialakulásához vezetett, melyben a jogalkalmazók inkább bevállalnak egy – évekkel későbbi, a rendezvény megtarthatóságát adott időben nem befolyásoló – alkotmánybírósági ejnye-bejnyét azért, hogy bizonyos (a politikai elitnek kényelmetlen) demonstrációkat semmiképpen ne lehessen megtartani.
A tárgyalt két AB-döntés is az imént felvázolt ciklus szemléletes példája.
Az első (július 12-én kihirdetett) IV/656/2015. számú ügyben az alkotmányjogi panasz benyújtója a 2014. december 19-én a devizahitel-károsultak érdekében tartott egész napos fővárosi demonstrációsorozat egyik szervezője volt. Szerinte alaptörvénybe ütközik és sérti a békés gyülekezéshez való jogot, hogy a rendőrség, majd a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság megtiltotta a tüntetést a miniszterelnök Cinege utcai házánál és a Markó utcában, a Kúriánál. A vitatott határozatok indoklásában a rendőrség és a bíróság többek között arra hivatkozott, hogy a rendezvény megtartása a Kúriánál a bíróság zavartalan működését súlyosan veszélyeztetné (Gytv. 8. § (1) bekezdés), a Cinege utcában pedig mások jogainak és szabadságának sérelmével járna (Gytv. 2. § (3) bekezdés).
Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a demonstráció megtartását egyes helyszíneken előzetesen megtiltó döntésében a rendőrség és a bíróság contra legem kibővítette a gyülekezési törvényben szereplő előzetes tilalmi okokat egy feloszlatási okkal, mások jogainak sérelmével. A gyülekezési jog ilyen jellegű korlátozására pedig azért került sor, mert a jogalkalmazók alapjogok összeütközésével szembesültek, amelyet ilyen módon jogértelmezéssel próbáltak feloldani. Az Alkotmánybíróság szerint a vitatott bírósági döntés nem alaptörvény-ellenes, ezért a megsemmisítésére irányuló alkotmányjogi panaszt elutasította. Az Alkotmánybíróság figyelembe vette, hogy az indítványozónak lehetősége volt a tüntetés be nem tiltott helyszínein a demonstráció megtartására, véleménye szabad kifejtésére, ezért nem sérült aránytalan mértékben a békés gyülekezéshez való joga. Dr. Stumpf István alkotmánybíró különvéleménye szerint azonban:
Az Alkotmánybíróságnak a felülvizsgált bírói végzést meg kellett volna semmisítenie. Meg kellett volna állapítania, hogy a bejelentett rendezvény jogalap nélküli megtiltása sérti a békés gyülekezéshez való jogot. Ellentétes az Alaptörvénnyel, hogy a rendőrség, majd a bíróság kiterjesztő jogértelmezéssel bővítette a gyülekezések előzetes tiltásának tételesen felsorolt törvényi indokait: utólagos oszlatási okra hivatkozva tiltották meg előzetesen a konkrét helyszínekre bejelentett rendezvények megtartását. Az adott helyszínekre tervezett rendezvényeknek a tiltási indokok kitágításával történő előzetes megtiltása a békés gyülekezéshez való jog súlyos sérelmét jelentette. [...] Annak ellenére, hogy a két budai helyszínre, továbbá a Kúria épülete elé tervezett rendezvény megtartásának megtiltása – a fentiekben bemutatott módon – a többségi határozat szerint is alaptalannak minősült, a határozat mégsem vonja le az ebből adódó következtetést: az alapjog indokolatlan, illetve aránytalan korlátozása ellenére nem állapítja meg a vizsgált bírói döntés alaptörvény-ellenességét. [...] A békés gyülekezéshez való jog több helyszínre tervezett gyakorlását illetően nem lehet elfogadhatónak tekinteni így azt, hogy egyes helyszíneken az alapjog gyakorlása pusztán azért ne érvényesülhessen, mert más helyszíneken már úgyis érvényesült. Vagyis a más helyszínen tartott rendezvény nem jelenthet biankó felhatalmazást arra, hogy más, további helyszínen a rendezvény megtartását megtiltsák, s az alapjog gyakorlását ilyen módon korlátozzák. [...] Az alapjog érvényesülését korlátozó helytelen gyakorlat álláspontom szerint nem lehet megfelelő indoka annak, hogy az Alkotmánybíróság az alapjog (a békés gyülekezéshez való jog) korlátozására kötelezze a jogalkotót.
Stumpf István véleményével egybevágó kifogásokat fogalmazott meg a döntés ellen a TASZ is, melyekkel kivételesen kénytelenek vagyunk egyetérteni.
A második IV/609/2014. számú ügyben (mely a IV/00801/2015. számú ügyet is magában foglalja) két nappal később kihirdetett határozat a 2014. és 2015. évi Becsület Napjával kapcsolatos jogvitát zárja le újabb mulasztásos alkotmánysértés megállapításával és az egyik támadott rendőrségi és bírósági határozat megsemmisítésével. A döntés meglehetősen megosztotta a testületet, a többségi határozat különböző pontjaihoz hat alkotmánybíró, Czine Ágnes, Juhász Imre, Salamon László, Stumpf István, Szívós Mária és Varga Zs. András csatolt különvéleményt.
A kérdéses időszakban betiltott Becsület Napja megemlékezéssel kapcsolatban nem ez az első AB-döntés. A 24/2015. (VII. 7.) AB-határozat a Magyar Nemzeti Arcvonal rendezvényét lehetetlenné tevő (a Ket. 30. § c) pontjára alapított) BRFK-végzést helyben hagyó közigazgatási bírósági végzést semmisítette meg, mivel az „a jogorvoslathoz való alapjog immanens elemének, az állított jogsérelem orvosolhatóságának a lehetőségét és érvényesülését zárta ki, amikor a bíróság nem a panaszos (kérelmező) jogorvoslati kérelmének megfelelően vizsgálta meg a rendőrségi határozatot. A bíróság bár megállapította azt, hogy a rendőrség nem hozhatott volna tiltó határozatot, mégis elutasította a kérelmező jogorvoslati kérelmét, ezzel pedig kiüresítette az indítványozó jogorvoslathoz való alapjogát, hiszen a felülvizsgálati eljárás csak formális értelemben ment végbe, tartalmi, azaz a tiltó okokat érintő bírósági felülvizsgálat nem történt, az azokra irányadó érdemi döntést nem hozott a bíróság” (IV. 25. pont). A testület álláspontja szerint
„Az elutasítással a bíróság lényegében nem a rendőrségi határozat törvényességéről döntött, döntésével mégis hatályában fenntartotta a tiltást, aminek a jelen ügyet érintő burkolt jogkövetkezménye, hogy egy, az idő előttiségre vonatkozó, sem az Alaptörvényből, sem pedig a Gytv.-ből le nem vezethető tiltó okot fogadott el a bíróság, amikor a sem a rendőrség határozatában, sem pedig a panaszos (kérelmező) jogorvoslati kérelmében nem szereplő indokra alapította döntését. Ugyanez a döntés a jövőre nézve a bejelentést érdemi vizsgálat nélkül elutasító határozat meghozatalát kilátásba helyező, a bejelentés időbeliségével kapcsolatos szabályt állapít meg, aminek, ahogy arra a bíróság is rámutat, »explicit« jogszabályi alapja nincs. Az Alkotmánybíróság megjegyzi, hogy a bíróság által alkalmazott »ésszerűségi szempont« nem vezethető le sem az Alaptörvényből, sem a Gytv.-ből. Még a »józan ész« szerint »nem túl korán«, például a kezdő időpont előtt egy hónappal vagy akár éppen három nappal bejelentett és tudomásul vett rendezvények esetében sem zárható ki, hogy utóbb olyan esemény következik be, amelyről a rendőrségnek előre nem volt tudomása, így azt nem tudhatja mérlegelni a bejelentés tudomásulvételekor. A bejelentési kötelezettségnek éppen az a lényege, hogy a rendőrség felmérje a rendezvény paramétereit, a kapcsolódó kockázatokat, azt, hogy milyen előkészületeket kell tennie az alapjog gyakorlásának biztosítása érdekében” (IV. 26. pont).
Ugyancsak a Ket. 30. § c) pontjára hivatkozva utasította el a BRFK (érdemi vizsgálat nélkül) az általam 2014. április 14-én tett (2015. február 14-én tartandó rendezvényre vonatkozó) bejelentést. Határidőben előterjesztett felülvizsgálati kérelmem a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság – az előbbi ügy tárgyát képező végzéssel majdnem betű szerint megegyező 17.Kpk.45.531/2014/2. számú végzéssel – elutasította, ennek megsemmisítése iránt tettem indítványt az AB előtt, amelyet a 2014. december 7-én („ésszerű időben”) megismételt bejelentésem tiltását helyben hagyó 20.Kpk.46.621/2014/4. számú végzés megsemmisítése iránti indítvánnyal egészítettem ki. Az Alkotmánybíróság a két végzés alaptörvény-ellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló alkotmányjogi panaszomat ketté választotta (külön ügyként kezelve az ugyanazon rendezvény bejelentésére adott „Ketes végzést” illetve tiltó határozatot), majd 3106/2015. (VI. 9.) számú végzésével visszautasította. Az indoklás szerint
„Az Alkotmánybíróság a vizsgált esetben megállapította, hogy bár a bíróság kifogásolt végzése lezárta a gyülekezés bejelentésével induló eljárást, ugyanakkor az abban foglalt döntés érdemben nem hatott ki a panaszos által felhívott alapjogok, így sem a VIII. cikk (1) bekezdésében biztosított gyülekezéshez való jog, sem pedig a gyülekezéshez való jog tekintetében szubszidiárius jellegű IX. cikk (1) bekezdésében biztosított véleménynyilvánításhoz való joga gyakorlására. Az Alkotmánybíróság ezzel összefüggésben a Végzés1. alábbi indokolási megállapítását emeli ki: »az érdemi vizsgálat nélkül elutasító végzés nem korlátozza a gyülekezési jog gyakorlását, hiszen nem megtiltja vagy feltételekhez köti azt, hanem csak azt állapítja meg, hogy a bejelentett rendezvényre vonatkozóan még nem vizsgálható valamennyi jelentős körülmény. A kérelmező ismételt bejelentéssel élhet ugyanazon rendezvényre olyan ésszerű időn belül, amikor már ismertté vagy legalábbis feltárhatóvá váltak a Gytv. szerint vizsgálandó körülmények.« Amint az a Végzés1. hivatkozott indokolási részéből is kitűnik, az indítványozónak a vizsgált esetben lehetősége volt a gyülekezés újbóli bejelentésére, amely lehetőséggel ténylegesen élt is, emiatt az általa panaszolt alapjogi sérelmek nem következtek be” (16. pont).
A most lezárt IV/609/2014. számú ügy tárgya az azóta megszűnt Magyar Hajnal Mozgalom által 2014. február 8-ára a budapesti Vérmezőre bejelentett Becsület Napja megemlékezés, melyet a budapesti rendőrfőkapitány betiltott, mert álláspontja szerint fennállt annak veszélye, hogy az sérti a második világháború áldozatainak és a még élő hozzátartozóknak az emberi méltósághoz való jogát. A rendőrségi döntés ellen benyújtott felülvizsgálati kérelmet a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elutasította. A párt törvényes képviselője a rendőrségi és bírósági határozatot alkotmányjogi panasszal támadta meg azzal, hogy sértik a gyülekezéshez való jogát, alaptörvény-ellenesen bővítették a gyülekezési jog szabad gyakorlásának előzetes megtagadási okait.

Az Alkotmánybíróság július 12-én megállapította, hogy a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 20.Kpk.45041/2014/3. számú végzése, továbbá a Budapesti Rendőr-főkapitányság 01000/2033-2/2014.ált. számú közigazgatási határozata alaptörvény-ellenesek, ezért azokat megsemmisítette. Az Alkotmánybíróság szerint a rendőrség és a bíróság is tévesen hivatkozott a gyülekezésről szóló 1989. évi III. törvény 2. § (3) bekezdésére, amikor azt általános tiltó okként értelmezte. Ezzel összefüggésben „az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a tervezett gyülekezés békétlen jellegének megállapításához nem elégségesek távoli, hipotetikus összefüggések, és különösen nem fogadható el, ha a jogalkalmazók a polgárok alapjogait pusztán a honlapjukra hivatkozva, a rendezvénnyel adott esetben csak távoli összefüggést mutató, »a világhálón elérhető programjuk« alapján kiüresítik. A konkrét ügyben a szervező kompromisszumkészsége (az elhangzó beszédeket előre be akarta mutatni), valamint az a tény, hogy a korábbi tíz év során mindig megtartotta a tervezetthez hasonló, törvénysértések nélkül lezajlott megemlékezését arra enged következtetni, hogy békés jellegű gyülekezést akart tartani” (IV. 47.).
A jelen üggyel együtt tárgyalt IV/00801/2015. számú – a IV/00951/2014. számú ügyben előterjesztett indítványkiegészítésemmel analóg – ügyet elindító „panasszal összefüggésben az Alkotmánybíróság álláspontja szerint a bejelentő nem tévesztheti meg a jogalkalmazó szervet (ab abusu ad usum non valet consequentia), hiszen a bejelentés funkciójával lenne ellentétes, ha az a szerv, amelynek rendeltetése a rendezvény biztosítása, téves információkat kap, és ennek következtében tévesen becsülné meg a rendezvény biztosításához szükséges erőforrásokat” (IV. 53.). Panaszos ugyanis – mintegy próbaképp, azt vizsgálandó, hogy a rendőrség csak a Becsület Napja címén bejelentett rendezvényeket tiltja-e be, vagy minden a kérdéses helyre és időre szóló bejelentést – a rendezvényt Putyin és Oroszország melletti szimpátiatüntetésként határozta meg... Noha az indítványt az AB erre hivatkozva visszautasította (kibújva ezzel az abban megfogalmazott dogmatikai kérdésekben való állásfoglalás alól), azt azért szükségesnek látta megjegyezni, hogy
a jogállam működése szempontjából fontos üzenete van annak, amennyiben a jogalanyok eltitkolják a tervezett gyülekezések valódi célját. A gyülekezés konkrét céljának hamis megjelölése ugyanis értékelhető akként is, mint a jogalkalmazó intézményekkel szembeni bizalmatlanság jelzése. A gyülekezések szervezőinek azonban a rendőrségben olyan partnert kell látniuk, amelytől a közrend fenntartása, valamint a gyülekezők alapjoggyakorlása közötti méltányos egyensúly fenntartása várható. Ezt a jogalkalmazók következetes, az alapjog gyakorlati érvényesülésének célját szem előtt tartó és az ügy konkrét körülményeit megfelelően mérlegelő joggyakorlata segítheti elő” (IV. 55.).
A rendezvény céljának tartalmi vizsgálatát mintegy legalizáló (vö. tartalmi semlegesség elve) többségi állásponttal szemben ismét Stumpf István – akinek pedig a balos sajtó szerint a legjobban kellene bólogatnia minden a Fidesz irányába elfogult döntésre – fogalmazott meg sarkos különvéleményt, amelyben leszögezi, hogy a testületnek
„a rendelkező rész 2. pontjában felülvizsgált bírói végzés kapcsán meg kellett volna állapítania, hogy a bejelentett rendezvény jogalap nélküli megtiltása sérti a békés gyülekezéshez való jogot, és ezért meg kellett volna azt semmisítenie. Alaptörvénnyel ellentétesnek tartom, hogy a rendőrség, majd a bíróság kiterjesztő jogértelmezéssel bővítette a gyülekezések előzetes tiltásának taxatív törvényi indokait. A rendezvénynek a tiltási indokok kitágításával történő előzetes megtiltása a békés gyülekezéshez való jog sérelmét jelentette. [...] A többségi határozat – ellentétben a rendelkező rész 1. pontja szerinti megsemmisítéssel – a rendelkező rész 2. pontja kapcsán már figyelmen kívül hagyja, hogy a Gytv. következetesen elhatárolja egymástól a gyülekezés előzetes tiltó okait, amelyeket a Gytv. 8. § (1) bekezdése rögzít, illetve a már megkezdett rendezvény oszlatási okait, amelyek a Gytv. 2. § (3) bekezdésében találhatók. Jóllehet a többségi határozat a rendelkező rész 1. pontjában épp a törvényben szereplő oszlatási okok tiltó okként történő alkalmazása miatt semmisíti meg a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság másik döntését, a rendelkező rész 2. pontjában ugyanez a jogalkalmazói hiba már nem váltotta ki a bírói döntés megsemmisítését. [...] Nem lehet a bejelentő – Alkotmánybíróság által feltételezett »megtévesztő« – szándéka alapján alkotmányosnak minősíteni a bejelentett rendezvény megtiltását, a rendezvény céljának hamis megjelölése nem minősül a Gytv. 8. § (1) bekezdése szerinti tiltási oknak. Már csak azért sem, mert egy rendezvény békés célú, törvényes akkor is, ha a rendezvényen (többé-kevésbé) eltérnek az előre bejelentett céltól. Egy rendezvény megtiltását ilyen indokolással alaptalannak, a békés gyülekezéshez való joggal ellentétesnek tartom.”
A végzés megsemmisítését indokolta volna az a körülmény is, hogy az (számos, azóta született BRFK-határozattal és FKMB-végzéssel egyetemben) „kvázi jogforrás” gyanánt visszautal a megsemmisített 20.Kpk.45041/2014/3. számú végzésre (melyben a bíróság „kibővítette a Gytv. 8. § (1) bekezdését”), így olyan végzések maradtak hatályban, amelyek alapjogsértő döntésen alapulnak (ennyit a „törvénysértés jogot nem alapít” alapelvéről)... Ezek megsemmisítése – és a törvényre magasról tevő, politikai megrendelést teljesítő jogalkalmazók megregulázása – helyett az AB inkább a Gytv. módosítására kötelezte az Országgyűlést (mi a biztosíték, hogy azok, akik a jelenlegi Gyülekezési törvényt nem tartják be, majd az újat be fogják?). Stumpf István álláspontja szerint – összhangban az általunk felhívott ombudsmani jelentésekkel – „ha az Alkotmánybíróság döntéseiben kimondott alkotmányossági szempontokat a jogalkalmazói joggyakorlat nem vagy nem következetesen érvényesíti, akkor elsősorban nem jogalkotói mulasztás megállapításának, hanem a jogalkalmazásra vonatkozó alkotmányos követelmények megállapításának, illetve az alapjogsértő jogalkalmazói (bírósági és hatósági) döntések megsemmisítésének van helye.” Tehát a jelenlegi törvényt kell következetesen betartani, nem egy olyan újat fabrikálni, ami – az új munkatörvénykönyvöz hasonlóan – majd a jogot fogja a jelenlegi alapjogsértő gyakorlathoz igazítani.
Domokos Endre János – Kitartás.net