2017. március 28., kedd, Johanna napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:52 "Svéd"ország fizethet a világon elsőként jóvátételt a transzkreatúráknak22:35 Bálint László: A leleplező "arccal és névvel" - avagy több sebből vérzik az Index volt titkosszolgálati vezetőjének, fő-főtanácsadójának története22:23 Az Egyesült Államok és Magyarország sem vesz részt az atomfegyverek betiltását célzó ENSZ-konferencián22:11 A "Magyar" Filmakadémia A lovas­íjászt egyszerűen kirekesztette a filmhétről - Kaszás Géza-interjú21:53 Normalitást hirdető buszt támadtak meg a toleráns genderfétisiszták New Yorkban21:36 Fegyveres banditizmus és szándékos emberölés gyanúja miatt rendelték el a volt "ukrán" kormányfő letartóztatását az oroszok21:18 Hogyan lehet divattá tenni a szülést? - interjú Székely Andrással, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom képviselőjével20:55 Merkel nem kapott számlát Trumptól - Berlin állítja, rendben megfizette a védelmi pénzt20:39 A lopakodó agymosás tipikus példája az Aldiban20:16 "Fedőneve: Fidesz" - továbbra is az állambiztonsági múlt feltárását szorgalmazza a Jobbik20:06 Hang a gyermekekért és családokért - tisztességes konzervatív párt alakult Szlovéniában20:00 "Bűnözői csoportok terrorizálják a kerület lakóit" - fakadt ki a lomis cigányokra az óbudai polgármester19:50 Kapott némi büntetést az Aegon Biztosító az ügyfelek hülyének nézése miatt19:14 A román ombudsmani hivatal is eljárást indított az élelmiszeripari kettős mérce miatt - a munkabizottság kevésbé hatékony18:59 Érintetlen római szarkofágot találtak Környén
24 óra legolvasottabbjai

Tanulmányok, Extra ::

A Kádár-kultusz nyomában

Reklám

A magyar társadalom – benne a történettudománnyal – máig nem igazán tud elszámolni nemcsak az 1956 és 1989 közötti harminchárom esztendővel, de a huszonegy évvel ezelőtt Kádár János ravatala előtt kígyózó, a Parlamentig érő sok tízezres embertömeggel sem.

Dr. Máriás: Kádár János Piet Mondrian műtermében (2010)
1989-et nemcsak a rendszerváltás, de a szimbolikus jelentőségű temetések évének is nevezhetjük. Június 16-án temették újra az 1958-ban koncepciós eljárás során halálra ítélt, mártírsorsú miniszterelnököt, Nagy Imrét, s négy héttel később, július 14-én helyezték örök nyugalomra Kádár Jánost.
A két temetést, illetve a mindkét eseményen kegyeletüket lerovó sok ezer embert azóta sokan értelmezték egymás kontrasztjaként, az ország két évtizede lényegében változatlan megosztottságának jelképeként. Holott joggal láthatunk akár kontinuitást is e két aktus között. Az ötvenhatos kormányfő újratemetését a „nemzeti megbékélés napjának” nevezték, egyértelműen utalva arra, hogy a kegyeleti aktussal létrejövő új konszenzusban mindenkinek – az épp bukóban levő rendszer egykori vezetőinek és kiszolgálóinak is – helye van. Június 16. lényegében előrevetítette a rendszerváltozás forgatókönyvét: igazságtétel – pláne számonkérés –, „megbékélés”, a múlttal való őszinte szembenézés helyett a Kádár-rendszernek a „kényelmetlen kérdéseket” a nemzet tudatalattijába száműző gyakorlatának folytatása.
Közhelyszerű megállapítás, hogy Kádár kultusza máig él az „egyszerű emberek” millióiban. Ebben az interpretációban kimondva-kimondatlanul benne rejlik az értelmiség önfelmentése is: „mi azért tudjuk, hova tegyük Kádárt, csak hát azok a tömegek még ragaszkodnak hozzá.” Ez a kép az elmúlt két évtized publikációi és monográfiái alapján meglehetősen hamisnak bizonyul.
A diktátorról számos, apológia-számba menő történeti munka jelent meg. Egyértelműen ide sorolható Moldova Györgynek az eladási listákat hónapokon át vezető könyve, vagy Berecz János és Kopátsy Sándor memoárszerű munkái. Ám azt mindenképpen e három szélsőbaloldali szerző javára kell írnunk, hogy egy percig sem tagadták: céljuk Kádár János „emberi és politikai nagyságának” felmutatása volt. Azonban 1989 után nem egy olyan tudományos igénnyel megírt munka, illetve megnyilatkozás látott napvilágot, amely elvileg az objektív történeti kép felrajzolásának szándékával született, végső konklúziója alapján mégis alapvetően e sorba illeszkedik. Ide sorolható Hajdu Tibor kétkötetes monográfiája is. A kiadvány hatalmas tényanyagot dolgoz fel tudományos alapossággal, ám a szerző végeredményben azonosul azzal a hamis interpretációval, amelyet – persze konspiratív eszközökkel, titokban – maga a rendszer is terjesztett magáról: Kádár az adott körülmények között a lehető legtöbbet érte el, elment addig a határig, ameddig csak a kor világhatalmi viszonyai között elmehetett, létrehozva a keleti blokk legélhetőbb szocializmusát, a „legvidámabb barakkot”. Ily módon Kádárnak történelmünk erkölcsileg vitatható, de bölcs és körültekintő államférfiai között a helye.
Ez azonban – a diktatúra embertelen vonásaitól eltekintve – az „etikailag semleges” tények tükrében sem állja meg a helyét. A határon túli magyarság, illetve általában a külpolitika területén a rendszer még csak meg sem közelítette a Moszkva által szabott határokat (elég csak Ceausescu Romániájára gondolnunk, amely kőkemény nacionalista politikát folytatott, de egyes szovjet elvárásoknak nem akart megfelelni). A „legvidámabb barakk” azóta is számos történész által dicsért életszínvonal-politikájának nagyszerűsége pedig sok tekintetben még a „tábor” többi országával összehasonlítva sem állja meg a helyét. Az NDK-ban például könnyebben lehetett lakáshoz jutni, és egy időben magasabbak voltak a fizetések is (sok fiatal munkás a sokkal ridegebb és ellenőrzöttebb mindennapi légkört vállalva is elment dolgozni néhány évre a keletnémet államba), Csehszlovákiában pedig jóval több embernek volt autója, mint nálunk.
Az elmúlt húsz év kevés nemzeti konszenzusa közé tartozik, hogy 1956 októbere forradalom és szabadságharc volt, eltiprása és a kommunista rezsim restaurálása pedig hazaárulás. Ám sajnos még e közmegegyezésnek – amely nem mellesleg az 1989 utáni Magyarország legfontosabb legitimációs pontja – a megkérdőjelezésére is akadt példa az elmúlt években. Több mint tíz évvel az ötvenhatos mártírok újratemetése után egy konferencián két neves történész is hosszasan elmélkedett azon a kérdésen, vajon Kádár János elárulta-e hazáját 1956 novemberében. Végül mindketten arra jutottak, hogy „tulajdonképpen nem”, sőt egyikük egyenesen Bethlen Gáborral állította párhuzamba (Bethlen Gábor is a szultán vazallusa volt, mégis Erdély legnagyobb fejedelmének tekinti őt a magyar történetírás).
Kádár mítosza tehát halála után is tovább él, s bizony ennek a – sokak által, joggal kárhoztatott – „népi verziója” a veszélytelenebb. Az elmúlt két évtizedben sajnos az a múltfelfogás dominált, amely a történettudományról a legalapvetőbb erkölcsi értékítéletet is le kívánja hántani. Az etikai kérdésektől mentes „tökéletes objektivitás” – amelyre persze képességei szerint törekednie kell minden történésznek, de amely a maga „vegytiszta” valójában sosem létezhet – a legfontosabb, hovatovább az egyetlen mércéjévé lépett elő az elmúlt hatvan esztendő kutatásának. Ezt a veszélyes sorvezetőt követve könnyen juthatunk arra, hogy Kádár – vagy bárki más, aki egy hamis, kicsavart logika alapján értelmezett „reálpolitika” szerint tömegeket gyilkoltatott le, börtönözött be, és üldözött el – piedesztálra emelhető, ha „bizonyítjuk”, hogy „úgysem tehetett volna mást”. Pedig ha van az emberiség történelmének minden korra és viszonyra alkalmazható igazsága, akkor az az, hogy mindig, mindenki maga választja meg, mit tesz. Az emberi akarat a legsúlyosabb kényszerek súlya alatt is szabad. Az elmúlt évtizedekben is az volt – és ennek a korszaknak minden szereplője maga választotta meg saját útját. A jogtiprásokat állásuk elvesztése árán is elutasító bírók és ügyészek, a kegyelmet nem kérő Nagy Imre, a csínytevő suhancból vérbírái előtt igazi forradalmárrá váló Mansfeld Péter, az élő fáklyaként fellobbanó Bauer Sándor – és a halálukért felelős Kádár János is. Nincs az az abszolút objektivitás, amelynek nevében a történettudomány kitérhet az elől, hogy őket érdemeik és bűneik alapján megítélje.
(Balogh Gábor - Magyar Hírlap)

 Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2017 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready