Feltételesen szabadlábra helyezték Nikosz Mikaloliakoszt, az Arany Hajnal görög nemzetiszocialista gyökerű politikai párt alapítóját és vezetőjét, miután letöltötte 13 éves börtönbüntetésének egy részét, írja a Harcunk.info.
Zoom
A pártelnököt 2020 októberében több tucat Arany Hajnal-taggal együtt ítélték el és zárták börtönbe „bűnszervezet vezetése” miatt, többek között Pavlos Fyssas antifasiszta rapper és Shehzad Luqman pakisztáni migráns 2013-as meggyilkolásával vádolták őket.
A széles körben végrehajtott politikai boszorkányüldözés során, amit egy ötéves per formájában vezényeltek le, az Arany Hajnal tagjait bűnösnek találták harmadik világbeli invazív halászok és kommunista felforgatók megverésében, valamint több mint 100 migráns „eltüntetésében” való részvételben.
A rendőrség szerint a közelmúltban átmenetileg kórházba került Michaloliakos szerda óta otthon van Athénban.
A börtönben is aktív maradt
Feltételes szabadlábra helyezése értelmében a 66 éves férfinak tilos Athénon kívülre utaznia, havonta egyszer jelentkeznie kell a helyi rendőrségen, és nem tarthat kapcsolatot a vele együtt elítéltekkel.
A zsidó-liberális sajtó által holokauszttagadóként emlegetett Michaloliakos először az 1970-es években került börtönbe hazafias indíttatású bombatámadások sorozata miatt.
Börtönévei alatt rendszeres hírleveleket írt az Arany Hajnal weboldalára, és politikai leszámolásnak minősítette elítélését.
2022 elején egy nyugat-athéni rehabilitációs központba költöztették, miután megbetegedett Covid-19-ben.
Az elégedetlenség hullámán tettek szert népszerűségre
Az Arany Hajnal egy teljesen idegenellenes és antiszemita szervezet, amelynek logója a zsidókat és a liberálisokat horogkeresztre emlékeztette, pedig egy régi görög szimbólumról mintázták, igaz, tagjai nem voltak szégyenlősek nemzetiszocialista tisztelgést bemutatni.
Annak ellenére, hogy évtizedekig magrinális szervezetként működtek, az Arany Hajnal pártként 18 mandátumot szerzett a 2012-es görögországi parlamenti választáson, és egy ponton az ország harmadik legerősebb politikai pártjává nőtte ki magát.
2019-ben azonban, miután sok negatív médiavisszhangot kapott a tárgyalás, az Arany Hajnalnak nem sikerült mandátumot szereznie a parlamentben. A tavalyi választás előtt a görög parlamenti képviselők olyan elnyomó törvényeket fogadtak el, amelyek megtiltották az Arany Hajnal indulását.
A „neonácik szabadon bocsátása sértés az egész görög társadalom számára”
Michaloliakos szabadon bocsátásának hírére reagálva a forgalomból kivont kommunista zenész, Pavlos Fyssas családját képviselő ügyvédek kijelentették, hogy a „neofasiszta” feltételes szabadlábra helyezéséről szóló döntés a „legnagyobb sértést jelenti az Arany Hajnal áldozatai és családjai, valamint az egész görög társadalom számára”.
Bár az Arany Hajnalt betiltották, ideológiája továbbra is szimpatikus görög szavazók tömegeinek, amint azt más szélsőjobboldali pártok, például a spártaiak felemelkedése is bizonyítja. 12 parlamenti mandátumot kaptak, mivel több mint 240 000 szavazatot szereztek, miután az Arany Hajnal korábbi szóvivője, Ilias Kasidiaris a tavalyi országos választás előtt a börtönből támogatásáról biztosította őket.
A párt vezetője köszönetet mondott Kasidiarisznak, aki maga is volt parlamenti képviselő, amiért segítette a párt felemelkedését, ami miatt egyes megfigyelők az Arany Hajnal „trójai falójaként” emlegették a spártaiakat.