Több ezren tüntettek csütörtökön Jereván belvárosában az Azerbajdzsánnal közös határ örmény hatóságok által történő kijelölése, örmény területek átadása ellen.
A jereváni Köztársaság terén zajló tiltakozó akciót élő adásban közvetítették a helyi hírportálok. A megmozdulást a Tavus, a haza nevében nevű mozgalom szervezte.
A tér körül rendőrségi egységek állomásoztak, és "különleges technikai eszközöket" is kivonultattak. A tüntetés előtt az örmény nemzetbiztonsági szolgálat óva intett az esetleges rendbontásoktól, mondván, hogy "az alkotmányos rendet sértő, bármely törvénytelen cselekedetet semlegesíteni fogják minden rendelkezésre álló törvényes eszközzel".
Nikol Pasinján örmény miniszterelnök március közepén vetette fel az északi Tavus régióban négy olyan azeri falu visszaszolgáltatását, amelyeket Örményország az 1990-es évek eleje óta tart ellenőrzése alatt. Nem sokkal később bejelentette, hogy Örményország és Azerbajdzsán megkezdte a közös határ vitatott részének kijelölését.
Azerbajdzsán korábban közölte, hogy területeinek visszaszolgáltatását, beleértve örmény területek által közrefogott több apró enklávét is, alapvető feltételnek tekinti a hegyi-karabahi régió miatt kialakult, több mint három évtizedes ellenségeskedés lezárását szolgáló békemegállapodás megkötéséhez.
Április 20-a óta folyamatosak a tüntetések Örményországban, a tiltakozók egyebek között eltorlaszolták a Georgiába, illetve Iránba vezető autópályákat is, azt követelve, hogy az örmény vezetés vessen véget a határ kijelölésének, és ne adjon át örmény ellenőrzés alatt álló területeket Azerbajdzsánnak.
(MTI)