Visszavonták azt a japán étrendkiegészítőt, amelynek fogyasztása miatt ketten meghaltak, több mint száz ember pedig kórházba került - jelentette a japán egészségügyi minisztérium államtitkára.
A Kobayashi Pharmaceutical vállalat által gyártott étrendkiegészítő a beni-kodzsi nevű összetevőt is tartalmazza, amely egy vörösélesztő által erjesztett, majd porrá őrölt rizskészítmény, amelynek koleszterincsökkentő hatást tulajdonítanak.
Az oszakai központú gyógyszergyártó más vállalatok számára is értékesítette a vörös rizsport, ezért egyéb élelmiszergyártók termékei, köztük miszo, rágcsálnivalók és ecetes öntetek is visszahívásra kerültek - közölte az államtitkár.
Eddig 106 olyan ember került kórházba, aki az alapanyagot tartalmazó készítményekből vagy élelmiszerekből fogyasztott, ugyanakkor nem mindegyikük esetében bizonyítható, hogy közvetlen összefüggés van a termékek és megbetegedésük között.
A vörösélesztővel erjesztett rizs előállítása során mérgező citrinin szabadulhat föl, amely veseelégtelenséget, gombás vesebetegséget okozhat.
A fermentált rizspor gyakorta használatos a hagyományos ázsiai orvoslásban, a koleszterinszint csökkentésére, vagy szívelégtelenségek kezelése esetén. Továbbá ételszínezékként és ízesítőként is alkalmazható.
(MTI)