A Jobbik szerdán a nemzetbiztonsági bizottság rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi az amerikai titkos adatgyűjtéssel kapcsolatban.
Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos tagja a budapesti amerikai nagykövetség előtt tartott sajtótájékoztatóján ismertette: a bizottsági ülésre be akarják idézni a magyar titkosszolgálatok vezetőit, a Belügyminisztérium (BM) vezetőit és illetékeseit, valamint a budapesti amerikai nagykövetet.
Az ellenzéki politikus szerint meg kell vizsgálni, hogy kik és milyen céllal telepítették Magyarországra a megfigyelő berendezéseket; történt-e valóban kémtevékenység; kiket figyeltek meg és hallgattak le, és ezek milyen következményekkel jártak.
Úgy fogalmazott: ha a magát Magyarország partnerének valló Egyesült Államok ilyen "pofátlan módon elképesztő tevékenységet enged meg magának", akkor annak nemcsak büntetőjogi, hanem politikai következményei is kell legyenek.
Mirkóczki Ádám szerint elfogadhatatlan, hogy a kormánypártok és az MSZP az elmúlt hónapokban folyamatosan gátolták a Jobbik próbálkozásait a nemzetbiztonsági bizottságon belül a WikiLeaks és a Snowden-ügyek tisztázására. Az ellenzéki politikus reméli, hogy mind a Fidesz, mind az MSZP támogatja a javaslatukat a bizottság összehívására, mert "ez egy nagyon komoly ügy, nagyon messzire vezet".
A sajtótájékoztatón szintén résztvevő Németh Zsolt jobbikos országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy pártjukat nem lepte meg a WikiLeaks kiszivárogtatása. Arra emlékeztetett, hogy többször is interpellálta az elmúlt hónapokban a külügyminisztert a témában, és Németh Zsolt külügyi államtitkár a múlt heti válaszában arról beszélt, hogy az Egyesült Államok nem folytat műveleti tevékenységet Magyarországon. A Jobbik szerint a magyar diplomácia gyengén reagált az újabb adatok nyilvánosságra kerülésére, hiszen nem úgy viselkedik, mint egy szuverén állam minisztériuma, hanem épp nem tudja eldönteni, hogy az Európai Unió, vagy az Egyesült Államok felé kötelezze-e el magát.
(MTI)