Az uniós csatlakozással járó kötelezettségek ellenére is igyekeznek megakadályozni a moldvai csángó gyermekek magyar nyelvi oktatását a román iskolaigazgatók és hatóságok. Annak ellenére, vagy éppen azért is teszik ezt, mert egyre több kérvény érkezik a szülőktől, amelyben igénylik az iskolai magyar oktatást. A tizenöt, csángók által lakott faluból 2007 május elejére összesen 276 kérvény érkezett be az iskolaigazgatókhoz.

Lujzikalagorban, ahol huszonhárman kérték a magyar nyelv oktatását, az iskola igazgatója, tanári karának nagyobbik része, valamint a helyi önkormányzat vezetése is kijelentette, hogy mindent megtesznek azért, hogy azok a szülők, akik kérvényt írtak, vissza is vonják kérvényeiket, mégpedig írásban.

Tovább folyik az iskolán kívüli magyar órákra járó gyermekek zaklatása is. Nemrégen két tíz éves kisfiút állítottak ki a nevelőtestület és a falu vezetése elé, akik a tizenöt fős hallgatóság előtt megszeppenve elmondták, hogy eddig jártak ugyan magyarórára iskolán kívül, de többet oda nem szeretnének menni, "mert ott olyan rossz". Ehhez hasonló módon több osztályban is kipellengérezték már a magyarul tanuló gyerekeket.


Falugyűlésen olvasnák fel a kérelmezők listáját

Egy másik moldvai, csángók lakta településen Kalagorban az is elhangzott, hogy falugyűlést kellene szervezni, amelyben a nép határolódjon el ezektől a "magyarosítási kísérletektől", illetve, hogy ott fel kellene olvasni annak a tizenhat szülőnek a nevét, aki Kalagorból merészelte kérvényezni a magyarórákat.

Gajdáron, ahonnan negyvenhárom kérvény érkezett, az iskola vezetősége hosszan bizonygatta, hogy képtelenség a magyart mint anyanyelvet az ottani iskolában tanítani, mivel ott nincsenek sem magyarok, sem magyar anyanyelvűek. (Az egész falu magyarul beszél, még az utcán is.) A községi iskola igazgatója miután kifogyott a rendeleti előírásokon alapuló érvekből (maximális óraszám túllépése, tanterem hiánya stb.) közölte, hogy nincs meggyőződve a beadott kérvények valódiságáról és mielőtt bármit lépne meg kell magyaráznia a falu népének, hogy mekkora veszélyeket rejteget magában mindez.

Gajdáron a szülőket azzal is rémisztgetik, hogy a magyar nyelv bevezetése után leromlanak majd a tanulmányi eredmények. A tanári kart pedig azzal „motiválják”, hogy el fogják majd veszíteni állásukat.

Május 9-én a falu polgármestere minden előzetes bejelentés nélkül betoppant az iskolán kívüli magyarórák helyszínére, majd a gyerekek előtt megfenyegette tanárainkat, hogy ha hétfőig nem bizonyítják tevékenységük legális voltát, erőszakkal fogja felszámoltatni az iskolán kívüli magyar tevékenységeket.

(csango.eu)