A 132 fős palesztin törvénykezés tagjainak egyharmadát tartják fogva a zsidó állam hatóságai. A legújabb elhurcoltak között van Dzsamal at-Tirávi, a Fatah frakcióvezetője is. Nem csak a politikusokra jár rá a rúd: két hét alatt mintegy 50 palesztin vesztette életét az izraeli légicsapásokban.

Nem a levegőbe beszélt Ehud Olmert izraeli kormányfő, mikor a napokban a dél-izraeli Szderót városát ért rakétatámadást követően kijelentette: senki nem érezheti magát biztonságban "a támadás kitervelői közül."

Legutóbb izraeli katonák a Fatah frakcióvezetőjét, Dzsamal at-Tirávit tartóztatták le. A parlamenti mandátum nem jelent immunitást a terrorista zsidók szemében: a Hamász több vezetőjét és a palesztin oktatási minisztert is őrizetbe vették. A politikust nábluszi otthonából hurcolták el. „Hideg napokat” élt át a ciszjordániai város: a miniszter elhurcolásával egy időben Náblusz polgármestere és helyettese is hűvösre került. Gázában eközben izraeli légi csapás ért egy autót és egy pénzváltó irodát is. Ketten megsebesültek.

A múlt héten Izrael több mint 30 Hamász-tisztségviselőt tartóztatott le, köztük két kormánytagot. A 132 fős palesztin törvénykezés tagjainak egyharmadát tartják fogva a zsidó állam hatóságai.

Rosszabb, mint az apartheid
Az Amnesty International 2006-os esztendőről szóló jelentése elmarasztalta az izraeli hadsereget a palesztinok emberi jogainak különböző súlyú megsértése miatt. Az emberi jogi szervezet adatai szerint 2006-ban 650 palesztin - köztük 120 gyermek -, illetve 27 izraeli vesztette életét erőszakos cselekmények következtében. Az izraeli katonák által megölt palesztinok száma a háromszorosára növekedett 2005-höz képest, miközben a palesztin fegyveres csoportok által megölt izraeliek száma a felére csökkent.

Az izraeli apartheid rosszabb, mint a dél-afrikai – ezt már az ENSZ jelentéstevője, John Dugard 2004 augusztusában írt beszámolójában áll. A Haaretz című izraeli lapban ismertetett jelentés már három évvel ezelőtt is élénken kritizálta Izraelt az emberi jogok folyamatos megsértése miatt a (megszállt) területeken.
(MN nyomán)